Foto: AP

Terrorattentat i Australien stoppat

Uppdaterad
Publicerad

Den australiska polisen för terrorbekämpning uppger att den har förhindrat ett förestående terrorattentat kopplat till den Islamiska staten genom att gripa två män i Sydney på tisdagen.

Polisen har beslagtagit knivar, en IS-flagga och en video där en man uttalar sig om ett attentat.

– Jag vill hävda att båda de här männen förberedde att utföra dådet i går, säger Catherine Burn vid polisen i New South Wales.

Två män delgavs misstanke om att ha planerat en terroristattack.  De två männen, 24 och 25 år gamla, skulle enligt polisen ha utfört attacken under tisdagen men greps strax innan i en förort till Sydney.

Många rykten om planerna

I en video från tillslaget mot byggnaden när de två befann sig visar de två männen göra motstånd vid gripandet, samt utrycker hot mot polisen på plats.

Enligt uppgifter i media i Australien så ska det har rört sig om planer på att halshugga civila människor. Något polisen inte vill kommentar.

– I nuläget vet vi inte vad de hade för planer att genomför, sa Catherine Burn.

– Vi tror att de här männen möjligen tänkte skada någon, kanske till och med döda någon, och möjligen använda något av de föremål som vi har identifierat och tagit i beslag i går, möjligen en kniv, säger, säger Catherine Burn vid polisen i New South Wales.

Höjd beredskap

Terrorberedskapen i Australien höjdes i september och polisen genomförde en rad räder i Sydney och Brisbane för att förhindra en förmodad plan av IS-anhängare att kidnappa och halshugga någon ur allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.