David Emerson intervjuades med anledning av terrordåden i Paris i förra veckan. Foto: Skärmdump Fox News

Terrorexpert sågas om ”no go”-zoner i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Fox News självutnämnda terrorexpert sågas hårt efter att ha sagt att flera europeiska länder, bland andra Sverige, har så kallade ”no go”-zoner – områden som tagits över av muslimer, där varken ”icke-muslimer” eller poliser vågar sig in.

Steve Emerson beskriver sig själv som ”en av de ledande experterna på extremistnätverk” på sin hemsida. Han är ett vanligt inslag i den amerikanska tv-kanalen Fox News, och det var under en intervju i samband med terrordåden i Paris som terrorexperten gjorde en analys som mött hårt motstånd.

Programledaren berättar i början av intervjun att en tidigare gäst vittnat om ett hundratal ”no go”-zoner i Europa, platser som är ”off limits” för icke-muslimer. Hon ber därefter terrorexperten att berätta mer om dessa områden.

– De fungerar som en frizon. Det är platser där regeringar som Frankrike, Storbritannien, Sverige och Tyskland inte utövar suveränitet. Det är zoner där sharia-domstolar upprättas och andelen muslimer är mycket hög – där polisen inte går in. Det är ungefär som ett separat land, inne i landet, säger Steve Emerson.

– Vet du vad det låter som, Steve? Det låter som ett kalifat, inne i ett land, utbrister programledaren.

– Det låter sannerligen så, svarar Steve Emerson.

Inrikesministern: Helt huvudlöst

Uppgifterna om att Sverige skulle ha ”no go”-zoner har funnits i flera medier, även internationellt, men det rör sig om en missuppfattning och polisen har flera gånger tillbakavisat det hela.

Emersons påstående avvisas också av inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det är fördomsfullt. Det är felaktigt. Så ser det inte ut i Sverige. Det vet alla vi svenskar. Det är tragiskt att man försöker använda händelserna i Paris för sina fördomsfulla syften, säger han till SVT.

– Det är helt huvudlöst. Det existerar inte något sådant i Sverige. Det är helt enkelt en fördomsfull bild från andra sidan Atlanten. Han kan inte ha varit i Sverige eller i någon av de områden han talar om, säger inrikesministern.

”En komplett idiot”

Inte bara finns det områden som är helt muslimska, enligt den amerikanska terrorexperten. Han berättade också att den brittiska staden Birmingham är helt muslimsk, en stad dit icke-muslimer ”helt enkelt inte beger sig”.

Det dröjde inte länge, efter uttalandet, innan Emerson fick skarpt mothugg från brittiskt håll – av premiärministern själv.

– Faktum är att jag höll på att sätta min gröt i halsen när jag hörde det här. Jag tänkte att det måste vara första april. Den här mannen är helt uppenbart en komplett idiot, säger David Cameron till tidningen Telegraph.

Hånas i sociala medier

Även i sociala medier har Emersons påstående fått stor plats. Till en bild på jihadister i en bilkonvoj skriver en twittrare ”mycket trafik rapporteras i Birmingham” – en annan har döpt om 80-talets stora popband Duran Duran till Quran Quran.

Och en publik ursäkt kom fort, Emerson säger enligt BBC att han gjort ett ”fruktansvärt misstag” i sitt uttalande om staden Birmingham och inte gjort sin hemläxa ordentligt. Han lovar också att göra en donation till Birminghams barnsjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.