Arkivbild från Boko harams attack i Jos. Foto: TT

Terrorn splittrar Nigerias folk

Uppdaterad
Publicerad

Splittringen mellan kristna och muslimer i det terrorhärjade Nigeria djupnar. Det är just vad extremistgruppen Boko Haram vill uppnå, menar forskare. – När vi vänt båda kinderna till, finns inga fler att vända, säger pastor Suleiman Tonga.

Tonga kommer från Jos, i bältet mellan det muslimskt dominerade norr och det mer kristna söder i Nigeria. Till skillnad från många andra kristna har pastorn och hans familj stannat i staden.

–  Att leva i Jos innebär rädsla. Man vet inte vad som kommer att hända, säger han och berättar hur han och hans bekanta håller vakt i bostadsområdet om natten.

Boko Haram

Det är för att kunna larma om bombningar. Staden har skakats av flera bombdåd, senast i maj då över hundra människor dog. Händelserna knöts till Boko Haram, den islamistiska extremistgrupp som jämförs med Islamiska staten (IS) och som gjort sig känd för hänsynslösa avrättningar och kidnappningar av kristna flickor och kvinnor.

Rädsla för upplopp

– Det gick så långt att de började bomba kyrkor. Då kände många att det inte var säkert längre, säger Suleiman Tonga till TT.

Tidigare var Jos en stad där muslimer och kristna blandades på gator och torg. Så är det inte längre. Inte heller i Nigeria som land, där vardera grupp utgör ungefär halva befolkningen. Boko Harams strävan efter att provocera fram en konflikt mellan kristna och muslimer uppnås gradvis, ett bombattentat åt gången, enligt Hans Brun, forskare knuten till Försvarshögskolan och King's College i London.

– Vi är väldigt rädda att Boko Haram nu ska försöka provocera fram upplopp mellan grupperna i Jos, säger han.

Rädslan delas av lokala poliser som forskaren har kontakt med. Brun jämför Jos med brytpunkten mellan två kontinentalplattor – en punkt där förödande krockar kan ske, krockar som oundvikligen fortplantas.

– Det är en sådan sak som skulle kunna gynna Boko Haram.

Muslimer också motståndare

Men splittringen är också ekonomisk – mellan det fattigare norr och det oljerikare syd – och etnisk. Och även shiamuslimer jagas av Boko Haram, som är extremistiska sunnimuslimer.

Suleiman Tonga beskriver ett dagligt liv där grannar är rädda för varandra.

– Jag känner en kvinna som heter Joy. Hennes grannar sedan många år kom för att döda hennes make, tungt beväpnade. Hon sade ”Du, som är min granne, hur kan du göra detta?”.

Tonga tror att det är speciellt bland yngre som den största misstron mot kristna gror.

– Unga muslimer växer upp och hatar kristna, säger han.

Fakta: Boko Haram

  •  Bildades 2002 av Mohammed Yusuf. Målet är att införa en så kallad islamisk stat i Nigeria, där sharialagar ska råda.
  •  Är som starkast i nordöstra Nigeria längs gränsen mot Kamerun.
  •  Boko Haram lär betyda ungefär ”västlig bildning är synd” på det lokala språket hausa.
  •  Rörelsen tog till vapen 2009.
  •  Gruppen tros ha mellan 7 000 och 11 000 stridande sympatisörer.
  •  I april kidnappade rörelsen 276 kristna skolflickor, som fortfarande inte har släppts, trots att regeringskällor i Nigeria i oktober uppgav att de uppnått ett avtal med Boko Haram om ett frisläppande.
  •  Enligt en rapport från Human Rights Watch ska minst 500 flickor och kvinnor ha kidnappats och antalet kidnappningar har ökat kraftigt sedan Nigeria i maj 2013 utropade undantagstillstånd i de områden där Boko Haram är mest aktiva. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet