Toppjobben går Malmström förbi

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SVT:s EU-korrespondent i Bryssel, Rolf Fredriksson, kan Cecilia Malmström inte räkna med någon av de allra tyngsta posterna inom EU-kommissionen. För eftersom Sverige står utanför euron anses en svensk kommissionär olämplig för kommissionärsuppdrag som har med ekonomi och euron att göra.

De närmaste veckorna blir det en hård dragkamp om uppdragen inom EU-kommissionen. Det blir många informella kontakter mellan regeringscheferna i de olika huvudstäderna och den tillträdande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker.

Stopp och böter för företag

De traditionellt tyngsta posterna är de där EU-kommissionen direkt tar egna beslut och fungerar som en övereuropeisk myndighet. Det handlar om den inre marknaden och konkurrensfrågor, där kommissionen kan stoppa företag som vill gå ihop eller utfärda dryga böter till företag som bryter konkurrensregler.

Kommissionärerna som ansvarar för övervakningen av euroländernas budgetar och utbetalningen av regionalstöd och jordbruksstöd är också tunga poster med påtaglig makt.

Chefskommissionärer

I Bryssel anser många att dagens EU-kommission med 28 ledamöter, en ledamot från varje land, är för stor för att fungera effektivt. Det diskuteras därför att skapa ämnesområden eller kluster där en chefskommissionär skulle få huvudansvar och biträdas av sido-kommissionärer. Det finns också uppgifter om att Juncker efter bank- och finanskrisen vill skapa en ny särskild kommissionär för översyn av bank- och finansmarknaderna.

Stora länder tyngst

Traditionellt får stora medlemsländer som Tyskland, Frankrike och Storbritannien de viktigaste kommissionärsuppdragen. För att balansera den borgerlige Juncker har han sagt att han är beredd att låta en socialdemokrat få ansvar för euron och ekonomin. Frankrike föreslår därför sin finansminister Pierre Moscovici och Nederländerna föreslår sin finansminister Jeroen Dijsselbloem. Tyska kommentatorer säger att det vore fel att utse Frankrikes finansminister eftersom det franska budgetunderskottet är större än vad EU-reglerna tillåter.

Gest till Cameron

Storbritanniens premiärminister David Cameron vill ha en viktig post för den brittiske kandidaten Jonathan Hill. Britterna vill gärna få ansvar för den inre marknaden, finansmarknaderna eller handelsförhandlingarna med USA. Detta som plåster på såren och en gest till premiärminister David Cameron sen han tvingades se Jean-Claude Juncker väljas som kommissionsordförande trots britternas nej.

Handel eller digital marknad

Vilka poster är då tänkbara för Sveriges kandidat Cecilia Malmström? Det är en fördel att hon suttit en mandatperiod som kommissionär, och har tidigare erfarenheter som EU-parlamentariker och EU-minister. Det borde rädda henne och Sverige från en alltför lättviktig post.

En del svenska politiker nämner handelskommissionär med ansvar för de viktiga handelsförhandlingarna med USA som en möjlig post. Andra talar om att IT-starka Sverige borde kunna få en ny kommissionärspost med ansvar för att skapa en gemensam europeisk IT- och digital marknad. Men där finns konkurrens från Finlands Jyrki Katainen som uttalat intresse för samma post.

Fler kvinnor?

Jean-Claude Juncker har vädjat till regeringscheferna om flera kvinnor som kandidater. Han har uttryckligen sagt att länder som föreslår kvinnor kan hoppas på viktigare poster. Men hittills är få kvinnor föreslagna, och det kan betyda att Juncker försöker få fram nya kandidater.

Besked dröjer

Först efter ett toppmöte den 30 augusti blir det klart vem som regeringscheferna och Juncker tillsammans vill utse till EU:s utrikesrepresentant. Den personen är också ledamot av EU-kommissionen och vice ordförande. Så först när den posten är klar kan det övriga pusslet med uppdrag och poster läggas klart.

Sen ska EU-parlamentet hålla utfrågningar av alla kandidater och EU-parlamentet ska rösta om och godkänna den nya EU-kommissionen. Den ska enligt planerna vara på plats den 1 november.

Fakta

EU-ländernas kandidater:

Belgien: oklart på grund av förhandlingar om regeringsbildning

Bulgarien: oklart, nuvarande Kristalina Georgieva, borgerlig, möjlig utrikesrepresentant,

Cypern: Christos Stylianides, borgerlig

Danmark: oklart, kan bero på om statsminister Heller Thorning-

Schmidt (S) blir rådsordförande

Estland: Andrus Ansip, fd statsminister, liberal

Finland: Jyrki Katainen, fd statsminister, borgerlig

Frankrike: Pierre Moscovici, finansminister (S)

Grekland: Dimitris Avramopoulus, borgerlig

Italien: Federica Mogherini, utrikesminister (S)

Irland: Phil Hogan, miljöminister, borgerlig

Kroatien: Neven Mimica, idag EU-kommissionär (S)

Lettland: Valdis Dombrovskis, fd statsminister, borgerlig

Litauen: Vyetnis Povilas Andriukaitis, hälsominister (S)

Luxemburg: Jean-Claude Juncker, fd premiärminister, borgerlig

Malta: Karmenu Vella, fd turistminister (S)

Nederländerna: oklart, finansminister Jeroen Dijsselbloem (S) möjlig

eller utrikesminister Frans Timmermans (S)

Polen: oklart, utrikesminister Radek Sikorski, borgerlig, möjlig utrikesrepresentant

Portugal: oklart

Rumänien: möjligen Dacian Ciolos, idag EU-kommissionär, borgerlig

Slovenien: oklart

Slovakien: Marcos Sefcovic, idag EU-kommissionär (S)

Spanien: Miguel Arias Canete, fd jordbruksminister, borgerlig

Storbritannien: Jonathan Hill, ledamot överhuset, konservativ

Sverige: Cecilia Malmström, idag EU-kommissionär, liberal

Tjeckien: Vera Jourova, regionminister, liberal

Tyskland: Günther Oettinger, idag EU-kommissionär, borgerlig

Ungern: Tabor Navracsis, fd justitieminister, borgerlig

Österrike: Johannes Hahn, idag EU-kommissionär, borgerlig

Fotnot: De som tillhör den kristdemokratisk-moderata partigruppen EPP kallas här borgerliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.