Foto: Scanpix

Trängd Netanyahu sackar efter

Uppdaterad
Publicerad

Ända tills för några dagar sedan sågs Netanyahu som segrare – den som skulle ta hem valet. Men de senaste opinionsmätningarna visar att han inte är den givne segraren.

Resultatet av dagens val väntas ändå blii att Israel går än mer till höger på grund av ett nytillkommet högerparti. En lösning av Palestinakonflikten blir ännu svårare att uppnå.

Bara han kan rädda

Val i Israel

Netanyahus budskap till väljarna är klart: Endast han kan rädda Israel från problem som Irans misstänkta kärnvapenprogram och raketattacker från palestinska extremister på Gazaremsan.

Partierna i mitten och till vänster har i stället koncentrerat sin valrörelse på sociala och ekonomiska rättvisefrågor – en nyhet för ett land där den nationella säkerheten alltid varit den viktigaste frågan.

Väntas nå framgångar

Center-vänster-oppositionens val av huvudfråga har att göra med de stora demonstrationer som ägde rum 2011 runt om i landet med protester mot ökande sociala klyftor i landet. De stämningarna utnyttjas nu i valet.

Organisatörer av dessa protester finns nu inom Arbetarpartiet som väntas nå framgångar med sitt ekonomiska och sociala budskap.

Enande misslyckades

Men efter höstens Gaza-kris ansåg många bedömare att dessa frågor nu blivit mindre viktiga för väljarna än Israels säkerhet. Men de senaste dagarna visar att oron för den ekonomiska krisen är ett viktigt tema, där Netanyahu inte anses ha något svar.

Ett försök från ledaren för ett mittenparti, Hatnuah (Rörelsen), förra utrikesministern Tzipi Livni, att ena center-västerpartierna till ett block i valet har misslyckats.

Netanyahu varnar för center-vänstern

Om hon lyckats kunde det nyskapade blocket eventuellt få fler mandat i parlamentet än Netanyahu och teoretiskt få uppdraget att bilda ny regering.

De flesta bedömare har under valrörelsen ansett att center-vänsterblocket har få chanser att få till stånd en regering, men Netanyahu varnar i sina valmöten för att just detta kan ske. Det är den ena av hans strategier för att vinna väljare.

Men de senaste opinionsmätningarna visar att högerblocket bara skulle få 63 av parlamentets 120 mandat. Det är den sämsta siffran på elva veckor.

Konkurrens från höger

Netanyahus andra varning  gäller ett konkurrerande högerparti, Judiska hemmet, under ledning av den 40-årige IT-mångmiljonären Naftali Bennett.

Det ser nu ut att kunna bli tredje största partiet, efter Netanyahus högerallians och Arbetarpartiet. En del mätningar har till och med placerat honom på andra plats.

Israel dödsdömt

Bennett är mot bildandet av en palestinsk stat och vill att Israel införlivar upp till 60 procent av Västbanken med Israel.

Han menar att Israel är dödsdömt om en palestinsk stat bildas. Han är ännu mer extremnationalistisk än utrikesminister Avigdor Liebermans parti Vårt hem Israel.

Hot mot Netanyahu

Netanyahu är åtminstone på papperet fortfarande för en palestinsk stat, samtidigt som han lovar bygga ut bosättningar på ett sätt som kan äventyra alla försök till fred med palestinierna.

Bennetts parti har nu blivit ett hot mot Netanyahus högerallians i valet, som består främst av högerpartiet Likud och Avigdor Liebermans parti.

Berövad storseger

Netanyahus nära samarbete med Lieberman betydde i sig att Israels politiska liv redan har tagit ett extra steg mot höger. Judiska hemmets väntade framgång förstärker högervridningen.

Det blir Judiska hemmet som troligen berövar Netanyahu den storseger som man för någon månad sedan förutspådde – även om hans parti fortfarande väntas bli det största.   

Svårt lösa Palestinafrågan

Fast Netanyahu varnar för Judiska hemmet anses det som ganska självklart att han måste samarbeta också med Naftali Bennetts parti efter valet. Det kan betyda ännu större problem att finna en lösning av Palestina-frågan.

Inom mitten och vänstern pågår en intensiv debatt om man ska försöka komma med i en regering ledd av Netanyahu för att blockera en regeringssamverkan där Judiska hemmet ingår.

Medan Tzipi Livni och ett annat mittenparti förespråkar detta, för att hindra att Netanyahu går än mer till höger, har Arbetarpartiet markerat motstånd mot ett samarbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Israel

Mer i ämnet