Samir Abu Eid.

Tredje gången gillt för Hamas och Fatah?

Uppdaterad
Publicerad

Många palestinier på Västbanken och i Gaza är glada över försoningen i dag mellan de två rivaliserande grupperna Fatah och Hamas. För första gången på länge känner många en viss optimism. Men många andra är skeptiska. 

Det är alldeles för tidigt att säga om dagens överenskommelse kommer att hålla. Fatah, som styr på Västbanken, och Hamas, som styr på Gazaremsan, har försonats två gånger tidigare, 2011 i Kairo och 2012 i Doha i Qatar – men båda gångerna misslyckades parterna med att genomföra överenskommelsen om att bilda en gemensam regering och hålla allmänna val.

Hamas försvagat

Den här gången verkar parterna mer seriösa, vilket beror på att de båda fraktionerna är hårt trängda. Hamas har försvagats kraftigt den senaste tiden efter att Egypten stängt smuggeltunnlar in i Gaza, och de senaste månaderna har Hamas haft svårt att betala ut löner.

Kritik mot Fatah

Fatah, med palestiniernas president Mahmoud Abbas i spetsen, har fått hård kritik för de misslyckade fredsförhandlingarna med Israel. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kritiserat överenskommelsen, och undrar retoriskt om  Mahmoud Abbas vill ha fred med Hamas eller Israel. Chanserna att palestinierna och israelerna som planerat ska nå något slags fredsavtal senast den 29 april är mycket små. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.