En tredjedel av världens mat går varje år till spillo, rapporterar FN:s livsmedelsorganisation FAO. Totalt rör det sig om 1,3 miljarder ton mat som inte bara bidrar till ekonomiska förluster utan även skadar miljön.
Studien är den första som analyserar matsvinnet i ett miljöperspektiv. Bland annat visar den att det går åt lika mycket vatten till att producera mat som slängs som årligen rinner genom den ryska floden Volga. Den kasserade maten står även för 3,3 miljarder ton växthusutsläpp.
Utöver miljökonsekvenserna så kostar matsvinnet världsekonomin 750 miljarder dollar årligen. Fisk och skaldjur är inte inräknade.
Hälften av svinnet sker i produktionskedjan och den andra hälften sker i konsumtionskejdan. En generell trend är att det är större svinn i produktionen i utvecklingsländer, medan höginkomstländer tenderar att slänga mer färdig mat.
– Alla måste göra förändringar i den mänskliga matkedjan för att förhindra att mat kastas. Vi kan helt enkelt inte tillåta att en tredjedel av maten som vi producerar slängs på grund av fel hantering, när 870 miljoner människor går hungriga varje dag, säger FAO:s generaldirektör José Graziano da Silva.