Foto: Scanpix

Tusenmiljardersmynt Obamas hemliga vapen

Uppdaterad
Publicerad

Ett kryphål i lagen kan bli Barack Obamas räddning inför de tuffa budgetförhandlingarna som väntas i slutet av februari.

I sista stund kunde det så kallade budgetstupet avvärjas kring nyår, men de svåra frågorna förblev olösta.

USA:s budgetunderskottet är enormt, kongressens förtroendesiffror är fortfarande rekordlåga och det politiska skyttegravskriget i Washington består.

I slutet av februari är det dags att ta tag i frågorna som inte löstes i den senaste uppgörelsen och de nya förhandlingar sammanfaller med tidpunkten då det är dags att höja landets skuldtak, som tillåter USA att betala tillbaka redan spenderade pengar.

Historiskt har höjningen av skuldtaket varit en ickefråga för politikerna, men sommaren 2011 krävde republikanerna stora nedskärningar i den offentliga sektorn för att gå med på att höja taket. Världsekonomin skakade och USA:s kreditbetyg blev nedgraderat.  

Också den här gången har det hotats om att använda skuldtaket som gisslan i förhandlingarna. Barack Obama har sagt att det inte kommer att bli någon förhandling om skuldtaket medan republikaner kräver nedskärningar på lika många dollar som skuldtaket höjs med.

En magisk lösning?

De senaste dagarna har dock bjudit på en överraskande möjlig lösning på skuldtaksproblemet.

Ett kryphål i lagen tillåter nämligen USA:s finansdepartement att trycka ett platinamynt till vilket värde som helst. Lagen stiftades visserligen för att göra det möjligt att prägla speciella samlar- och minnesmynt, men kan alltså utnyttjas på andra sätt.    

Under hashtagen #mintthecoin samlas en rad mer eller mindre seriösa inlägg och kampanjen ”mint the coin” (prägla myntet) samlar namnunderskrifter för att tvinga Vita huset att ta officiell ställning till förslaget.  

Meningen är att myntet ska ha ett nominellt värde på 1000 miljarder dollar och ges till centralbanken Fed som då kan utöka statens kassa med samma summa, och plötsligt finns inte längre behovet av höjt skuldtak.

Löner kan betalas ut

Socialbidragstagare och offentliganställda som militärer, doktorer kopplade till sjukförsäkringssystemen och FBI-agenter kan då få sina löner och bidrag trots att demokraterna och republikanerna inte kommer överens i kongressen.  

Flera opinionsbildare menar att Obama bör ta förslaget i beaktning, andra har kallat det idioti. Att möjligheten verkligen finns sätter åtminstone press på vad många anser vara en dysfunktionell kongress och ledamöter har redan talat om att täppa igen kryphålet.

Ekonomen och New York Times-krönikören Paul Krugman skrev nyligen att Obama bör vara beredd att trycka myntet.

Krugman, som fick Riksbankens pris till Alfred Nobels minne 2008, menar visserligen att tanken på ett tusenmiljardersmynt är något farsartad, men att den politiska situationen i USA med dess ”blandning av hänsynslöshet och galenskap” från republikanerna i representanthuset får mynt-alternativet att verka mindre galet.

Han medger också att tryckningen av ett tusenmiljardersmynt på sikt skuille leda till galopperande inflation när räntorna stiger och ekonomin ljusnar, men då, menar Krugman, skulle centralbanken kunna sälja av den skuld som köpts med tusenmiljardersmyntet.

Sedan är det ju en annan fråga hur ett magiskt mynt skulle påverka omvärldens förtroende för USA och ratinginstitutens värdering av landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.