Foto: TT

”Tusentals västerlänningar strider för IS i Syrien”

Uppdaterad
Publicerad

Inflödet av utländska medborgare som åker till Syrien för att strida för terrororganisationen IS ökar nu lavinartat. Utvecklingen är unik, enligt amerikanska och brittiska experter på terrorism.

Omkring 16.000 utländska medborgare från sammanlagt 80 länder har rest till Syrien för att strida för IS. 2.000 av dem är västerlänningar. Det uppger Randy Blake, högt uppsatt rådgivare vid den amerikanska underrättelsetjänsten.

– Minst 500 av dem kommer från Storbritannien, 700 från Frankrike, 400 från Tyskland och fler än 100 är amerikaner, säger Blake enligt amerikanska NBC News.

Terroriströrelsen IS

Den svenska säkerhetspolisen Säpo har tidigare uppskattat att omkring 90 svenska medborgare har rest från Sverige till Syrien eller Irak för att strida för IS eller andra liknande grupper.

”Hot på Europas och USA:s gator”

Vågen av utländska stridande som nu strömmar in i Syrien liknar inte någonting som man sett vid tidigare konflikter, enligt experterna.

– Det är mer än vad vi såg i Afghanistan under tiden före 11 september. Det är mer än vad vi sett i Somalia, Irak eller Jemen – vi har inte sett någonting liknande de senaste tio åren, säger Randy Blake.

De tillresta stridande som man kartlagt har varit alltifrån 15 till 63 år gamla.

Oron växer nu över vad som händer när jihadisterna återvänder till sina hemländer i väst efter att ha deltagit i IS krigföring.

– Realiteten är att detta hot kommer att behöva hanteras på Europas och USA:s gator, säger John Noble, erfaren terrorexpert anställd vid Storbritanniens ambassad i Washington.

Svenskt förbud mot terrorresor

Den svenska regeringen meddelade i dag att man planerar en snabblagstiftning som förbjuder svenska medborgares deltagande i strid med terrorgrupper. Ett lagförslag ska kunna ligga klart redan nästa år, enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

Han överväger också ett totalförbud mot att kriga utomlands.

– Vi vill kriminalisera deltagande i träning och stridande för organisationer som är terrorlistade av FN, säger den nye justitieministern Morgan Johansson (S) i en intervju i Sydsvenskan.

– Vi måste agera nu. Rekryteringarna pågår för fullt, säger justitieministern till tidningen.

I riksdagen finns redan ett majoritet för förslaget.

– Vi har varit överens om att se över möjligheterna att stoppa resande till terrorstämplade organisationer för olika aktiviteter. Det är bra att det kommer direktiv i den frågan och att man ska arbeta snabbt, säger Beatrice Ask (M), ordförande i riksdagens justitieutskott till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet