Tyska valet: jämnt mellan blocken

Uppdaterad
Publicerad

Första vallokalsundersökningen kommer kl 18. SVT sänder direkt i Rapport 19.30.

Klockan åtta öppnade de 80.000 vallokalerna i Tyskland. Det ser ut som om valdeltagandet blir högt, högre än tidigare, enligt der Spiegel.

Med bara en dag kvar till det tyska valet så vädjar Angela Merkel till den knappt tredjedel av väljarna som inte har bestämt sig om att välja CDU och fortsätta på den inslagna vägen.

Tyska valet 2013

– Vi måste fortsätta stödja Europatanken, sa hon.

Angela Merkel hade valmöte på lördagen på Tempeldrome i Berlin, och om budskapet på tidigare möten varit mer om hur bra allt gått för Tyskland de senaste åren så var den nu ett tydligt stöd till europasamarbete som var i fokus i dag. En tydlig passning till de väljare som tvekar och funderar på att rösta på något av småpartierna, till exempel  Europa kritiska  AFD.

Mycket jämnt mellan blocken

Det är ingen som egentligen tvekar om att Angela Merkel lär sitta kvar vid makten – men hur stark och tillsammans med vem återstår att se. Enligt en opinionsundersökning som publicerades på lördagen är det mycket jämnt. Den sittande regeringen med Merkel i spetsen får 45 procent av rösterna medan oppositionen får 44 procent.

 Och lyckas Merkel med att engagera tillräckligt många de sista dagarna för att rösta på CDU eller koalitionspartnern de liberala FPD så får Angela Merkel leda en högerkoalition i Europas folkrikaste och ekonomiskt starkaste land i fyra år till.

Men eftersom FDP ligger farligt nära femprocentspärren för att komma in i Förbundsdagen så kan det lika gärna bli frågan om en storkoalition med SPD, de tyska socialdemokraterna. Hur det går vet vi redan vi redan vid 18-tiden på söndagkvällen.

Vallokalerna stänger kl 18 och SVT sänder direkt från valvakorna i Berlin med de första resultaten. Kl 18 i rapport, i rapport 1930, aktuellt 21 och sedan i agenda.

Bakgrund: Tysklands val

* I det tyska valet i dag väljs samtliga 598 ledamöter av förbundsdagen. 299 utses direkt via enmansvalkretsar medan de övriga 299 fördelas så att mandaten totalt sett speglar hur många röster partierna fått på sina partilistor. För att komma in i förbundsdagen krävs minst 5 procent av rösterna.

 * Sedan 2009 regeras Tyskland av en koalition mellan kristdemokratiska CDU, dess bayerska systerparti CSU samt liberala FDP. För att regeringen ska kunna fortsätta ograverat även efter årets val krävs sannolikt att CDU/CSU och FDP tillsammans får fler mandat än samtliga övriga partier.

 * Det troligaste resultatet är att den nuvarande regeringen inte får majoritet och att i stället en ”stor koalition” bildas mellan CDU/CSU och socialdemokratiska SPD, precis som 2005-2009. Förbundskanslerposten hamnar i så fall med största sannolikhet hos CDU/CSU, som väntas bli klart största parti.

 * För att oppositionen ska vinna krävs att socialdemokratiska SPD och De gröna tillsammans får fler mandat än de andra – även inkluderat vänsterpartiet Die Linke, som partierna sagt sig inte vilja ha med i en regering. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyska valet 2013

Mer i ämnet