Tyska krigsförbrytelser i norra Italien: Partisaner hängs 1944 eller 1945 Foto: SVT Bild/TT

Tyskland kan tvingas böta för nazistbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland kan i fortsättningen tvingas att betala för nazisternas brott mot italienare. Tyskland fruktar en enorm flod av rättegångar i italienska domstolar – och det kan sprida sig till andra länder.

Det är den italienska författningsdomstolen som har fattat beslutet att italienska offer för nazismen har rätt att ställa skadeståndsanspråk riktade mot Tyskland, skriver Süddeutsche Zeitung.

Militäråklagaren Marco De Paolis, som har handlagt en rad nazistfall säger om domen:

– Det är ett ytterst viktigt beslut och jag tror att det internationella samfundet inte kan ignorera det.

Dömde tvärt emot

Domen går tvärt emot vad den internationella domstolen i Haag har beslutat.

Men nu har alltså Italiens högsta rättsinstans gjort det möjligt att i Italien stämma Tyskland.

Tyskland riskerar att tysk egendom i Italien konfiskeras om man inte rättar sig efter de italienska domar som kan komma.

Följder i andra stater

Tidningen menar att denna dom kan få följder också i andra stater som har drabbats av nazisterna – Ukraina, Ryssland och Grekland till exempel.

En svår konflikt mellan Tyskland och Italien är på väg, skriver tidningen Den italienska domstolen menar att sedvanliga folkrättsprinciper inte gäller eftersom det handlar om ”en stats olagliga gärningar som kan betecknas som krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten”.

Domen i Haag år 2012 accepterades då av Italien, men nu har författningsdomstolen alltså ogiltigförklarat den italienska regeringens beslut från 2012.

En rad processer

Följden blir en rad civilprocesser mot Tyskland i Italien. De som kan dra Tyskland inför rätta är till exempel italienare som satts till koncentrationsläger eller tvingats att lämna Italien för att utföra tvångsarbete.

Också anhöriga till nazistoffer som mördats kan göra sin rätt gällande och kräva skadestånd.

Enligt Süddeutsche granskar det tyska utrikesministeriet nu domen, men redan nu står det klart att Tyskland inte erkänner den italienska domen utan anser att domen 2012 i Haag är det som gäller. Tyskland ska undersöka på vilket sätt man kan göra sin tolkning av frågan gällande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.