En ukrainsk soldat vid vägspärrar i Slovjansk på torsdagen. Foto: TT

Ukraina ökar trycket på separatister

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas militär rycker fram mot rebellkontrollerade Slovjansk för att sätta press på de proryska separatisterna – och Ryssland hotar med att straffa ledarna i Kiev för ”brott” mot den egna befolkningen.

Strider rasade i dag vid staden Slovjansk när Ukrainsk militär genomförde en offensiv och bland annat tog över flera vägspärrar. Enligt Ukrainas inrikesdepartement ska upp till fem separatister ha dödats i striderna som stod mellan ukrainska trupper och pro-ryska aktivister i området.

Men det var oklart hur omfattande den ukrainska offensiven var och vilken effekt den egentligen haft. Enligt uppgift ska de ukrainska soldaterna ha haft understöd av stridsfordon och pansarvärn och vittnen pratar också om hur helikoptrar cirkulerat i området. Det kom också rapporter om att ukrainska trupper ska ha positionerat sig norr om staden.

Krimkonflikten

Under torsdagseftermiddagen kom dock rapporter från en av Reuters utsända att de ukrainska trupperna dragit sig tillbaka från området och också lämnat vägspärrar som de tagit över. Vägspärrarna ska återigen ha bemannats av separatister som nu förstärker barrikaderna.

Kraftig politiska reaktioner

Dagens händelser i Ukraina satte återigen fokus för den internationella politiska agendan och Rysslands president Vladimir Putin reagerade skarpt på uppgifterna.

– Om Ukraina sätter in armén i östra Ukraina är det ett allvarligt brott mot dess eget folk, sade den ryske presidenten.

Putin, vars uttalanden kom före uppgifterna om att de ukrainska trupperna drar sig tillbaka, säger också att en arméoffensiv i östra Ukraina kan få ”allvarliga konsekvenser för regeringen i Kiev”. En av Putins talespersoner sade också att utvecklingen väcker allvarliga frågor kring det kommande ukrainska presidentvalets legitimitet.

Under eftermiddagen meddelade också den ryske försvarsministern att Ryssland nu inleder nya militära övningar nära den ukrainska gränsen som svar på den eskalerande situationen i Ukraina. Enligt försvarsministern var Ryssland tvungna att reagera på ”Ukrainas militära maskin” och NATO-övningar i östra Europa.

Obama kritiserar Ryssland

USA:s president Barack Obama uttalade sig i dag också om Ukrainakrisen, för första gången sedan överenskommelsen i Genève i förra veckan, och kritiserade Ryssland för att inte följa förra veckans överenskommelse i Genève som hade som syfte att lugna situationen i Ukraina.

– Hittills har vi inte sett att de vare sig står fast vid andan eller bokstaven i Genèveöverenskommelsen, säger han på en presskonferens vid ett besök i Tokyo.

Obama upprepade också att ytterligare sanktioner kommer att sättas in om Ryssland fortsätter att visa förakt för uppgörelsen.

”Befriade” stadshus

Ukrainas militär har också ”befriat” stadshuset i industristaden Mariupol och borgmästaren är tillbaka på sitt kontor, allt i enlighet med förra veckans Genèveavtal, uppger landets tillförordnade inrikesminister Arsen Avakov, enligt AFP och Reuters.

Avakov ska också ha sagt att regeringsstyrkor utsatts för en attack i natt, på en bas mellan Donetsk och Slovjansk i öst.

En soldat ska ha skadats i attacken. Enligt Avakov var angriparna cirka 70 till antalet och leddes av ryska soldater.

Fryst bistånd

IMF väntas fatta ett beslut nästa vecka om ett stödpaket på 112 miljarder kronor till Ukraina, rapporterar AFP och Bloomberg. Samtidigt fryser Sverige biståndet till Krimhalvön eftersom regionen har annekterats av Ryssland. Utbetalningarna på omkring 50 miljoner kronor som nu ställs in handlar om stöd till en kommunal vatten- och reningsanläggning och till en miljöorganisation.

– Det skulle på något sätt legitimera den ryska ockupationsmakten, och gynna Ryssland i det här fallet, och det är inte någonting som vi kan acceptera, säger biståndsminister Hillevi Engström (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet