Ukrainas centralbank sätter tak på uttag i utländsk valuta. Foto: TT

Ukraina begränsar pengauttag

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas centralbank sätter ett tak för hur mycket man maximalt får ta ut om dagen i utländsk valuta. ”Den gamla regeringens anhängare tar ut miljontals kronor”.

Hryvnan är rekordsvag och har tappat nära 20 procent gentemot dollarn sedan början av året.

– Jag har blivit informerad om att människor tar ut miljoner dollar från bankkonton. De här människorna är inga vanliga ukrainare utan personer som står den gamla regeringen nära, säger Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

Krimkonflikten

Tak på 9.000 kronor

Därför har Ukrainas centralbank nu alltså satt ett tak på hur mycket som får tas ut om dagen, taket ligger på 15.000 hryvna, motsvarande 9.000 kronor.

Ukrainas utländska valutareserv har sjunkit med motsvarande nästan 20 miljarder kronor sedan 1 februari.

Österrike har beslutat frysa tillgångarna för 18 ukrainska medborgare som är misstänkta för korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Åtgärden sker på begäran av den nya regeringen i Kiev. Namnen på de 18 personerna har inte offentliggjorts.

Åklagare i Schweiz utreder Janukovytj

Åklagare i Schweiz meddelade på fredagsförmiddagen att man öppnat en utredning om pengatvätt riktat mot den tidigare premiärministern Viktor Janukovytj och hans äldste son Alexander.

Enligt Schweiz justitiedepartement slog polisen i morse till mot ett företag som tillhör Alexander Janukovytj. Företagets kontor har sökts igenom och dokument har beslagtagits. Ytterligare ett tjugotal ukrainare ska ha fått sina konton frysta.

Även Lieschtenstein och Österrike har fryst konton flera ukrainska konton som innehas av före detta regeringsmedlemmar.

På en presskonferens i dag nekade dock Viktor Janukovytj till att han haft utländska konton.

– Jag har aldrig ägt några byggnader eller några utländska konton. Jag har deklarerat allt jag äger, sa Viktor Janukovytj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet