Ukrainas president försvarar fredsplan

Publicerad

Ukrainas president Petro Porosjenko försvarar fredsavtalet med separatisterna, men klargör samtidigt att Ukraina är redo att fortsätta slåss.

Striderna fortsätter trots att parterna kommit överens om en ny fredsplan.

Porosjenko, som anklagats av nationalister i Kiev för att ha gjort för stora eftergifter i uppgörelser med de proryska separatisterna, sade i ukrainsk tv på söndagskvällen att konflikten inte kan lösas enbart med militära medel. Men om fredsplanen faller måste Ukraina vara redo att försvara sig, sade han.

– Och tro mig, vi har resurserna för att försvara oss, tillade han.

Tidigare i veckan kom parterna under samtal i Minsk överens om en fredsplan för att säkra den sköra vapenvilan som inleddes den 5 september. Men trots det har två ukrainska soldater dödats det senaste dygnet, sade den ukrainska militärens talesman Andrij Lysenko tidigare under söndagen. Därtill ska åtta soldater ha skadats av proryska separatister och ryska trupper.

Ukraina kommer inte att dra tillbaka sina trupper från frontlinjen förrän vapnen tystnat, sade Lysenko.

Minskavtalet inkluderar bland annat eldupphör, en buffertzon tömd på artilleri och andra tunga vapen, flygförbud över delar av östra Ukraina och att parterna ska dra tillbaka utländska stridande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.