Den svarta lådan efter MH17 hittades under söndagen.

Svarta lådorna har hittats

Uppdaterad
Publicerad

Pro-ryska separatister uppger att de hittat delar från vad som antas vara de svarta lådorna från det störtade malysiska planet. I dag kom också beskedet att separatisterna nu flyttat alla kroppar från olycksplatsen.

Informationen kom först på twitter där en separatist uppgav att de svarta lådorna förts till Donetsk.

Senare bekräftade Aleksander Borodai, premiärminister för den självutnämnda ”Folkrepubliken Donetsk”,  att föremål som ”förmodligen” är de svarta lådorna hade levererats och nu var under deras kontroll.

Flight MH17

Borodao sade att färdskrivarna (eller svarta lådan som de populärt kallas) ska överlämnas till det team av ICAO-representanter (Icao står för International Civil Aviation Organization) som kommit till Ukraina för att utreda kraschen.

Han sade också att de påträffade kvarlevorna efter passagerare nu finns i speciell tågkylvagnar i staden Torez där de ska förvaras till dess ICAO-representanterna kommit dit.

Kroppar förs bort

Under förmiddagen kom också uppgifter från Ukrainas räddningstjänst om att separatister nu fört bort samtliga av de 196 upphittade kropparna från olycksplatsen i östra Ukraina.

Kropparna har lastats ombord på tåg med kylvagnar och kommer att fraktas till en ännu okänd plats. Enligt ukrainska myndigheter handlar det om en stad som kontrolleras av separatisterna.

”De är beväpnade, det är inte vi”

Enligt den Nataliya Bystro har räddningsarbetare arbetat under stark press och tvingades att lämna över kropparna till de beväpnade separatisterna.

Att kropparna fått ligga kvar vid olycksplatsen har fått skarp kritik och USA kallar situationen vid olycksplatsen för en skymf mot alla anhöriga. Under morgonen krävde separatisterna också en vapenvila med Ukraina för att gå med på att garantera säkerheten för internationella observatörer.

Enligt Alexander Pilyushny, som är en av räddningsarbetarna på plats, tog det separatisterna flera timmar att forsla iväg kropparna men räddningsarbetarna kunde inte göra något för att stoppa dem.

– De är beväpnade, det är inte vi, säger han till AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flight MH17

Mer i ämnet