12 sköts ihjäl vid filmpremiär

Uppdaterad
Publicerad

12 personer har dödats i ett skottdrama vid premiärvisningen av den nya Batman-filmen i en förort till amerikanska Denver.

Drygt en halvtimme in i filmen, strax efter midnatt lokal tid, öppnade en gärningsman eld i minst en av biografsalongerna. Enligt polisen har 12 personer bekräftats döda under skjutningen, och omkring 50 personer har skadats.

Vittnen beskrev att gärningsmannen burit en gasmask och kastat något som tros ha varit tårgas in i en salong sekunder innan skjutningen. Bilder inifrån biografen har spridits på Youtube.

Massmord i Aurora 2012

Gärningsmannen greps på parkeringsplatsen utanför biografen intill en bil, och var beväpnad med både ett gevär, en pistol och minst ett vapen till. Enligt uppgifter till tv-kanalen 9News bar han även en skottsäker väst. Polisen fann också fler vapen i mannens bil på parkeringen.

På fredagsmorgonen lokal tid bekräftades att den gripne mannen var den 24-årige James Holmes.

Den misstänkte gärningsmannen, James Holmes, uppgav i samband med gripandet att sprängmedel fanns placerat i hans lägenhet i norra delarna av förorten Aurora i Denver. Polisen har spärrat av och evakuerat ett helt lägenhetskomplex.

Dessutom misstänkte polisen att sprängmedel kunde finnas på parkeringen utanför biografen och gjorde en grundlig undersökning av alla bilar på parkeringsplatsen.

71 personer träffades

Tio av de döda hittades i biosalongen, ytterligare två avled på sjukhus eller på väg till sjukhus, uppger polisen. Totalt träffades 71 personer i flera olika biosalonger. 12 av dem dog och 59 skadades. För flera av de skadade är tillståndet allvarligt. Ett tre månader gammalt spädbarn är en av de skadade, uppger 9News.

-Det här är en hemsk händelse, våra tankar är hos familjerna till de drabbade, säger Dan Oates, polischef på en presskonferens vid lunchtid svensk tid.

Dödssiffran kan förändras

Tidigare gick polisen ut med att 14 personer avlidit till följd av skjutningen. Vid 14-tiden svensk tid på på fredagen hade man dock reviderat siffran till tolv. Fortfarande är dock många skadade, och siffran kan komma att ändras.

Skjutningen inträffade bara drygt tre mil ifrån Columbine High School, där två studenter sköt ihjäl 13 personer 1999. 

Vittnen samlade på skola

De vittnen som polisen kommit i kontakt med efter skjutningen har förts till en skola i närområdet för att höras av polisen. Vittnesförhören var vid lunchtid svensk tid i full gång. Samtidigt var brottsplatsundersökare på plats i biografen för att undersöka platsen.

Är du på plats? Vet du mer? Tipsa oss på svtnyheter@svt.se

Fakta

Fakta: Dödsskjutningar i USA

  •  Dödsskjutningen i Aurora, en förort till staden Denver i delstaten Colorado, var den blodigaste i sitt slag i USA sedan april 2007. Då dödades 32 personer och 15 skadades på ett universitet i delstaten Virginia. Den 23-årige gärningsmannen, som uppgavs ha varit psykiskt sjuk, tog sedan sitt eget liv.
  • I april i år sköts sju människor ihjäl på Oikos-universitetet i Kalifornien. Gärningsmannen greps, men nekade till morden.
  • I februari 2008 dödades fem personer på Northern Illinois University nära Chicago. Gärningsmannen tog sedan sitt eget liv.
  • Den mest ökända händelsen av samma slag inträffade på Columbine High School i Littleton i Colorado i april 1999 då två unga män dödade tolv skolkamrater och en lärare, för att sedan begå självmord.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massmord i Aurora 2012

Mer i ämnet