Foto: Scanpix

Marijuana snart lagligt i Uruguay

Uppdaterad
Publicerad

Uruguay är på väg att bli den första nation i västvärlden där cannabis blir helt lagligt. Med röstsiffrorna 50-46 röstade Uruguays representanthus för förslaget om legalisering av cannabis.

Omröstningen föregicks av en stundtals hetsig maratondebatt. Nu ska frågan vidare till senaten, där den regerande vänstermitten-koalitionen Frente Amplio har ännu större majoritet. FN beklagar idag det som är på väg att ske i Uruguay.

Statligt monopol

Det blir den uruguayanska staten som får monopol på hanteringen av cannabis, d v s marijuana (som har samma verksamma substans som hasch); från odling till försäljning. Marijuanan kommer att säljas i särskilt registrerade apotek. Också köparna måste vara registrerade och ha fyllt 18 år. Marijuana kommer inte att säljas till utländska besökare.

Vill bekämpa brottslighet

Frågan om legalisering har drivits av president José Mujica, som ett sätt att få bukt med den växande organiserade brottsligheten i Uruguay och regionen. Enligt myndigheterna konsumeras årligen 22 ton cannabis av de 3,5 miljonerna uruguayaner, något de kriminella höstat in hundratals miljoner kronor på. Nu, är det tänkt, kommer sedelrullarna att vandra från brottslighetens fickor till statskassans valv.  

”Risk för ökat missbruk”

Motståndarna till legalisering saknar inte heller argument. Apotekspersonal vänder sig emot att försäljningen ska ske tillsammans med traditionell medicin, andra pekar på risken för ökat missbruk och skadeverkningarna i dess spår.

– Inte i något land har droganvändningen minskat genom legalisering, säger German Cardoso från oppositionspartiet Colorado till BBC.

Utvecklingen i Uruguay sker samtidigt som det pågår en intensiv debatt i Latinamerika om avkriminalisering och legalisering av cannabis. Flera latinamerikanska länder har de facto redan avkriminaliserat marijuana för personligt bruk, inget har dock gått så långt som Uruguay nu är på väg att gå.

Knarkbaroner allt rikare

Även om just Uruguay inte varit skådeplats för det värsta narkotikarelaterade våldet har hundratusentals latinamerikaner under flera decennier mist livet i narkotikakartellernas framfart, och i det USA-sponsrade kriget mot knarket. Bara i Mexiko har omkring 70.000 människor dödats på drygt sex år.

Många politiker känner att kampen mot drogerna håller på att förloras, medan den organiserade brottsligheten bara blir allt rikare på förbudet mot cannabis.

Presidenter kräver legalisering

För några år sedan gick ett antal ex-presidenter ut och krävde legalisering av marijuana: bland dem Brasiliens Fernando Henrique Cardoso, Colombias Cesar Gaviria och Mexikos Ernesto Zedillo. Liksom Uruguays president hävdade de att förbudet mot cannabis orsakar fler och större problem än själva drogen.

Andra som predikat legalisering av cannabis är förre FN-chefen Kofi Annan, skivbolagsmagnaten Sir Richard Branson och Nobel-pristagaren i litteratur Mario Vargas Llosa.

Trenden tydlig

Trots att cannabis, liksom alkohol och andra droger, bevisligen har en rad negativa effekter på människors hälsa är trenden mot avkriminalisering och legalisering tydlig. I Kanada och USA är marijuana tillåten för medicinskt bruk på flera håll. I delstaterna Washington och Colorado är drogen helt laglig, om än i strid med federala lagar.

Inte heller Europa undgår den ökande toleransen för cannabis. I Nederländerna har det länge varit tillåtet att köpa och röka hasch och marijuana på så kallade coffeeshops, och i Portugal är innehav för personligt bruk avkriminaliserat.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.