USA fruktar al-Qaidas nya sprängmedel

Uppdaterad
Publicerad

USA befarar nu att terrornätverket al-Qaida har en ny typ av flytande sprängmedel som kan hällas på självmordsbombares kläder och detonera när det torkar. Metoden skulle vara omöjlig att upptäcka med dagens säkerhetskontroller på flygplatser, säger amerikanska säkerhetskällor till ABC News.

Enligt säkerhetskällorna ska det vara Jemenbaserade al-Qaida på den arabiska halvön, AQAP, som utvecklat det fruktade sprängmedlet. Kläderna dränks i medlet och när det torkar detonerar det.

– Det skulle vara omöjligt att upptäcka med dagens säkerhetskontroller och skulle innebära att terrorister slipper blanda flytande sprängmedel ombord på planet, säger källorna till till ABC News.

USA skärper flygplatskontroller

USA varnar för terrorattack

Enligt källorna ska faran för flygresenärer vara en av orsakerna till den senaste terrorvarningen från USA. Landet har beordrat amerikanska medborgare att omedelbart lämna Jemen på grund av ett påstått terrorhot från al-Qaida.

Patrick Goede, institutionschef för energiska material på Försvarets forskningsinstitut (FOI) säger att metoden som USA nu varnar för är möjlig men extremt svårhanterad.

– Det är tekniskt möjligt. Men om sprängmedlet skulle detonera av sig självt är det ett extremt instabilt ämne och då skulle man inte kunna kontrollera exakt när detonationen skulle ske.

Amerikanska transportmyndigheter har tidigare sagt att man fruktar en mer utvecklad version av den så kallade ”kalsongbombarens” metod. Kalsongbombaren Umar Farouk Abdulmutallab stod bakom det misslyckade försöket att spränga ett flygplan över Detroit på juldagen 2009.

Abdulmutallab hade det högexplosiva sprängmedlet PETN insytt i kalsongerna och försökte detonera bomben med hjälp av en rinnande vätska förvarad i en spruta som skulle skapa en kemisk reaktion.

– I det fallet fick man det att brinna. Problemet är att få till detonationen, hur pass bra man är på att få till det är tveksamt. Man har ju misslyckats med liknande saker tidigare, säger Patrick Goede.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA skärper flygplatskontroller

Mer i ämnet