Fordon tillhörande armén i Folkrepubliken i Dontesk efter strider i Mariupol 13 juni. Foto: TT

USA: ”Ryssland skickar vapen till Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Stidsvagnar och granatkastare har förts från Ryssland till Ukraina. Det säger USA som nu ställer sig bakom samma anklagelser som Ukrainas regering tidigare framfört.

Det är det amerikanska utrikesdepartementet som visar att vapen har lämnat sydvästra Ryssland och passerat genom flera städer i östra Ukraina.

Tre stridsvagnar

Amerikanska utrikesdepartementet och Ukrainas inrikesminister är eniga om att det förts vapen mellan länderna. Tidigare i veckan gick inrikesministern ut och anklagade Ryssland för att ha låtit rebeller köra tre stridsvagnar över den ryska gränsen och på så sätt underblåst konflikten.

Krimkonflikten

”Vi bedömer att separatister i östra Ukraina har införskaffat tunga vapen och militär utrustning från Ryssland, bland annat ryska stridsvagnar och raketkastare”, sade utrikesdepartementets talesperson Marie Harf i ett uttalande.

Hon sade att tre stridsvagnar av typen T-62 och flera raketkastare av typen BM-21 (Grad) har korsat gränsen från Ryssland under de senaste tre dagarna.

– Detta är oacceptabelt, sade hon vid en pressbriefing.

Krisen i Ukraina har hu pågått sedan i höstas. Hundratals har dött och trots dialog mellan Ukraina och Ryssland tycks konflikten vara långt från löst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet