Flygplatsmedarbetare vid Dulles International Airport i Washington DC. Foto: TT

USA skärper ebola-kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s inrikessäkerhetsdepartement meddelar nu att resenärer från de tre värst ebola-drabbade länderna måste resa in till USA via någon av landets fem största flygplatser.

Restriktionen gäller resenärer från Liberia, Sierra Leone och Guinea. De tvingas nu landa på någon av flygplatserna New York's Kennedy, Newark Liberty, Washington's Dulles, Chicago's O'Hare eller Hartsfield-Jackson Atlanta.

Men det finns inga direktflyg från Västafrika till USA och de allra flesta resenärerna landar i dag på någon av de här flygplatserna.

Ebolautbrott

De som inte har bokat sin biljett via någon av flygplatserna tvingas boka om.

Åtta fall av ebola i USA

Sedan i början av augusti har det varit åtta fall av ebola i USA. Det första fallet i USA gällde en man från Liberia som dog i sjukdomen på ett sjukhus i Dallas, den åttonde oktober.

Tre sjuksköterskor som har vårdat mannen har smittats av ebola. De andra fallen gäller bland annat en kameraman, som nu blivit frisk, och missionärer som varit i Liberia.

Nya regler

Amerikanska myndigheter har samtidigt utfärdar skärpta riktlinjer för vården av patienter som smittats av ebola.

De nya reglerna innebär bland annat att en tränad observatör måste övervaka varje steg när vårdpersonalens skyddsutrustning sätts på och tas av och att ingen hud får exponeras.

Även Indien som inte har haft några ebola-fall inför restriktioner och Dominikanska republiken förbjuder nu resenärer som vistats i något av de ebola-drabbade länder de senaste 30 dagarna. Sedan tidigare har Colombia, Jamaica och Saint Lucia haft liknande förbud.

Totalt har minst 9.100 personer smittats av ebola och 4.500 har dött.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet