Flaggan på halv stång på Vita huset efter angreppet på USA:s konsulat i Benghazi. Foto: Scanpix

USA förstärker i Libyen efter angreppet

Uppdaterad
Publicerad

USA tror att angreppet på konsulatet i Benghazi var en välplanerad räd. Nu skickar man förstärkning till Libyen som en försiktighetsåtgärd.

USA skickar två jagare till Libyens kust efter attacken på det amerikanska konsulatet i Benghazi då USA:s ambassadör i Libyen och tre av hans landsmän dödades.

-Jagarna kommer att finnas i närheten av Libyen men bara som en försiktighetsåtgärd, sade en högt uppsatt amerikansk tjänsteman på onsdagen.

Protester mot anti-islamfilm 2012

USA har även skickat 50 marinkårssoldater för att förstärka säkerheten vid landets ambassad i Libyens huvudstad Tripoli, skriver AFP.

Samtidigt ställer Afghanistans president Hamid Karzai in en resa till Norge. Detta eftersom han fruktar starka reaktioner även i Afghanistan på den film som utlöst protesterna i Egypten och Libyen.

-Han åker inte. Han är orolig över möjliga upplopp på grund av filmen, sade en av Karzais medhjälpare till AFP.

Jakarta ber samtidigt sajten Youtube att blockera det aktuella filmklippet i Indonesien, världens folkrikaste muslimska land.

USA tror att angreppet på konsulatet var en välplanerad räd som bar al-Qaidas kännemärken snarare än en spontan missnöjesyttring.

Även på torsdagen fortsätter demonstrationerna i Egyptens huvudstad Kairo.

Obama har pratat med ledarna i Libyen och Egypten

USA:s president Barack Obama har pratat i telefon med Libyens ledare Mohammed Magarief och Egyptens president Muhammad Mursi, meddelar Vita huset i ett pressmeddelande. Båda samtalen handlade om gemensamma säkerhetsinsatser efter attackerna mot de amerikanska beskickningarna.

Obama och Magarief kom överens om att arbeta tätt tillsammans med att utreda den dödliga attacken mot konsulatet i Benghazi.

Grupp med al-Qaidasympatier

Mycket var på torsdagsmorgonen fortfarande oklart efter angreppet på USA:s konsulat ett drygt dygn tidigare. Men rapporter från libyska och amerikanska källor liksom från lokala vittnen beskriver delar av händelseförloppet.

Vid sjutiden på kvällen samlades människor kring konsulatet. Slagord mot filmen som kränker profeten Muhammed avlöstes av skottsalvor. Omkring klockan tio stormades konsulatområdet, kulor och granater flög och byggnaden brann.

Bland angriparna identifierade libyerna en beväpnad lokal islamistgrupp med al-Qaidasympatier.

Ett trettiotal amerikaner lyckades ge sig iväg till en annan byggnad. De visste då att en av deras landsmän dödats och att ambassadör Christopher Stevens saknades. Vid en andra angreppsvåg dödades ytterligare två av amerikanerna.

Vid ett på natten hittades Stevens av några ortsbor. De tog honom till sjukhus där läkarna konstaterade att han avlidit av den rök han andats in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot anti-islamfilm 2012

Mer i ämnet