Foto: Scanpix

USA varnar regeringar för nya pinsamheter

Uppdaterad
Publicerad

USA sänder nu ut en märklig varning till flera länders regeringar – att deras hemliga samarbete med USA:s underrättelsetjänst kan avslöjas.

USA bereder sig på nya pinsamheter som kan drabba både USA och en rad länder som har hemliga underrättelseprojekt igång för USA:s räkning. Det hela skulle kunna utlösa allvarliga kriser i en rad länder.

Det är naturligtvis Edward Snowdens avslöjanden som spökar. Han ska ha stulit en rad hittills opublicerade dokument som handlar om att USA fördelat uppdrag till andra länder enligt Washington Post.

USA:s avlyssning

Enligt Sveriges Radios Medierna finns det i Snowdens papper även material om svenska FRA:s samarbete med USA:s avlyssningsorganisation NSA.

Egna regeringen ovetande

Det som bland annat blir pinsamt är att det tydligen inte har skett information på rätt sätt bland beslutsfattarna i vissa av dessa länder.

Det kan vara så, enligt tidningen, att bara några medlemmar i varje regering är informerad. Det kan till och med vara så att själva utrikesministeriet inte vet att man spionerar för USA:s räkning.

Det som är pinsamt för USA, om det avslöjas, är att man har samarbetat med en del stater som man normalt inte har så intima förbindelser med. Spioneriet är enligt Washington Post riktat mot länder som Iran, Kina och Ryssland.

USA varnar nu regeringarna för nya avslöjanden ur de tiotusentals dokument som Edward Snowden har lagt beslag på. Representanter för USA håller nu enligt tidningen på att besöka huvudstad efter huvudstad för att varna. Varningarna lämnas till respektive lands underrättelsetjänst för vidare befordran till dem i regeringarna som vet något om samarbetet.

Försvårar operationer

USA varnar också för att avslöjanden skulle kunna försvåra att operationer genomförs. Ett fall handlar till exempel om ett spionprojekt som bedrivs av ett Nato-land på USA:s uppdrag mot Ryssland. Projektet ska ge nyttig information till USA:s flygvapen och flotta.

– Om ryssarna får vetskap om detta, kan de vidta åtgärder för att stoppa projektet, säger en anonym källa till Washington Post.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet