Sjukvårdspersonal förbereder mat som ska ges till patienter på ett isolerat område på en vårdenhet för ebolasmittade i Kailahun, Sierra Leone. Foto: TT

Utegångsförbudet efter ebola snart slut i Sierra Leone

Uppdaterad
Publicerad

Det tre dagar långa utegångsförbudet i Sierra Leone börjar lida mot sitt slut. Enligt myndigheterna var insatsen viktig för att utbilda bybor och bärga döda kroppar. I och kring huvudstaden har man hittat 70 döda.

– Vi har kunnat bekräfta nya fall. Om vi inte hade upptäckt dem hade de kraftigt bidragit till smittspridningen, säger biträdande chefsläkaren Sarian Kamara till AFP.

Uppåt 30.000 frivilliga gick från dörr till dörr för att nå landets 1,5 miljoner hushåll med information, identifiera smittade och dela ut tvål. I huvudstaden Freetown med omnejd hittades uppåt 70 avlidna i blödarfebern.

”Mer ett publicitetsjippo än en folkhälsoåtgärd”

Kritiker ifrågasatte dock de frivilligas kunskapsnivå och möjlighet att nå de mest behövande. Människorättsgruppen HRW kallar nedstängningen av landet ”mer ett publicitetsjippo än en folkhälsoåtgärd”.

Ebolaepidemin rasar okontrollerat i Västafrika inte minst på grund av folkgruppers låga förtroende för myndigheterna. I lördags angrep en grupp ungdomar en begravning av offer nära Freetown. I Bomiområdet i angränsande Liberia säger vårdarbetaren Gabriel Gorbee Logan att bybor vägrar att rucka på traditionen att bada döda, vilket lätt sprider sjukdomen, skriver AFP.

Mer än 2 600 personer har dött av ebola i Guinea, Liberia och Sierra Leone i år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.