Utredning av brandkatastrof sågas

Uppdaterad
Publicerad

Oslopolisen ska möta den expertgrupp som utrett brandkatastrofen på färjan Scandinavian Star utanför Lysekil för 23 år sedan. Gruppen hävdar att besättningen anlade bränderna.

– Vi har bett om möte, men måste sätta oss in i saken innan vi kan säga mer, sade Unni Grøndal, talesperson för Oslopolisen.

Gruppen av brandexperter har på eget bevåg gått igenom 28.000 sidor dokument och hävdar att en rad bränder anlades av besättningen ombord. Motivet ska ha varit ett omfattande försäkringsbedrägeri.

Branden på Scandinavian star

En dansk lastbilschaufför som dog vid branden, och som polisen anser var skyldig, kan omöjligt ha anlagt alla bränder enligt gruppen.

På en presskonferens i Bergen på lördagen kallade brandexperten Håkon Winterseth katastrofen för norra Europas värsta massmord sedan andra världskriget – allvarligare än terrordåden 2011 i Oslo och på Utøya.

Gruppen kräver nu att utredningen återupptas, och funderar på att polisanmäla ansvariga för förundersökningen.

– Det var en kriminell handling med dubbelt som många omkomna som på Utøya. Det skapar ett känslomässigt dilemma som är svårt att leva med, sade Jan Harsem, som miste sin fru i katastrofen, till NRK.

Flera tidigare krav på ny utredning har avvisats i både Norge och Danmark, senast 2012. Preskriptionstiden går ut om två år.

Fakta: Branden på Scandinavian Star

Färjan Scandinavian Star var på väg från Oslo till danska Fredrikshavn när branden bröt ut natten till den 7 april 1990.

Katastrofen inträffade i Skagerrak utanför Lysekil, och den eldhärjade färjan bogserades till hamnen där.

Nära 500 personer fanns ombord. 159 omkom, de flesta av rökförgiftning.

Kaptenen och två företrädare för rederiet dömdes av Danmarks högsta domstol till sex månaders fängelse för att de åsidosatt säkerheten.

I efterhand har det gjorts en rad misslyckade försök att starta nya rättsprocesser mot färjans ägare och försäkringsbolag.

(TT-NTB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Scandinavian star

Mer i ämnet