Natten till måndag genomförde israelisk militär flygattacker mot flera mål på Gazaremsan. Foto: TT

Israels utrikesminister bryter med Netanyahu

Uppdaterad
Publicerad

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman bryter en politisk allians med premiärministern Benjamin Netanyahu – över oenigheter kring hur raketanfall från Gaza ska hanteras. Liebermann kommer dock att sitta kvar i regeringen.

Liebermans parti, det nationalistiska Yisrael Beiteinu, har under 20 månader varit allierat med det styrande högerpartiet Likud men under en presskonferens på måndagen kungjorde Lieberman att alliansen ska brytas, skriver tidningen Haaretz.

Netanyahu manar till försiktighet

Enligt Lieberman så hanterar inte Netanyahu den pågående våldsupptrappningen på rätt sätt och lagen måste upprätthållas. Lieberman och finansministern Naftali Bennett har bett om en storskalig operation i Gaza, medan Netanyahu har manat till mer försiktighet.

Tonåringar mördade i Mellanöstern

Fördömer vedergällningsmord

Netanyahu var också tidig med att fördöma mordet på en 16-årig palestinsk pojke som ses som en hämnd för de tre israeliska tonåringar som hittades döda i början av förra veckan, efter att ha varit försvunna i nära tre veckor.

Netanyahu ringde dessutom pappan till pojken på måndagen för att uttrycka sin ilska över det ”avskyvärda” mordet, uppger AFP som citerar ett uttalande från premiärministerns stab. I söndags greps sex personer som pekas ut som judiska extremister, misstänkta för inblandning i mordet på 16-åringen i Jerusalem.

Våldsupptrappning

Både morden på de israeliska pojkarna och det på den palestinske pojken har eldat på motsättningarna i området och situationen är mer ansträngd än den varit på flera år.

Israelisk militär har under natten till måndagen genomfört flygattacker mot flera mål på Gazaremsan och sammanlagt nio personer har dödats, sju från Hamas och två från den militanta gruppen Islamiska jihad, rapporterar tidningen Haaretz.

Enligt uppgifter till Haaretz ska de sju Hamas-medlemmarna dött när en tunnel kollapsade och det var inte omedelbart klart om tunnelraset var ett avsiktligt resultat av de israeliska flygräderna. Ett antal civila ska också ha skadats i flygattackerna, uppger den palestinska nyhetsbyrån Maan.

Attackerna var enligt militären riktade mot avskjutningsramper för raketer. Bara i söndags sköts 25 raketer mot Israel av beväpnade grupper på Gazaremsan, skriver AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tonåringar mördade i Mellanöstern

Mer i ämnet