Våldtagen flicka begravdes levande – grävde sig fri

Uppdaterad
Publicerad

En 13-årig pakistansk flicka ska ha överlevt en brutal våldtäkt som avslutades med att hon begravdes levande. Fallet är bara ett av många liknande den senaste tiden.

Enligt flickans far ska hans dotter ha förts bort av två oidentifierade män när hon var på väg till skolan, rapporterar den indiska nyhetsbyrån PTI

Den påstådda våldtäkten ska ha skett i Toba Tek Singh-distriktet i provinsen Punjab i östra Pakistan.

Enligt pappan ska våldtäktsmännen, som fört flickan till en öde plats, trott att hon avlidit och därför begravt henne.

Men hon återfick medvetandet och lyckades gräva sig ur leran och stoppa en förbipasserande, som hjälpte henne till en sjukvårdsklinik.

Polis utreder nu fallet, men någon misstänkt finns ännu inte.

Ett av flera fall

Pakistan har skakats av en rad brutala barnvåldtäkter på sistone. Senast ett uppmärksammat fall där två systrar, 14 och 16 år gamla, våldtogs och mördades på väg till skolan.

En nyhet som kom bara dagen efter en försvunnen 13-årig flickas kropp hittats på en strand i Karachi. Också hon våldtagen, mördad och dumpad.

I mitten av september rapporterade landets medier om att en femårig flicka kidnappats, våldtagits och dumpats utanför ett sjukhus i Lahore. En händelse som väckte stor vrede och ledde till stora demonstrationer runt om i Pakistan.

Och bara en vecka senare rapporterade Pakistans Express Tribune om misstänkta våldtäkter på två fyraåriga pojkar och en 14-årig flicka.

Konservativt samhälle

Ett färskt reportage i Washington Post målar upp Pakistan som ett konservativt muslimskt samhälle där våldtäkt i generationer varit ett tabuämne, men där saker och ting nu börjar röra på sig.

Tack vare ny media och en ökad benägenhet från utsatta familjer att anmäla våldtäkterna ökar nu antalet utredningar.

– Nu anmäler människor och man ser verkligen att barn lider av dessa vidriga och avskyvärda brott, säger den pakistanska människorättsadvokaten Narjis Zaidi till Washington Post.

Något som dock oroar många som arbetar för att skydda Pakistans barn är myten om att HIV-positiva män tror sig kunna bli friska genom att ha sex med oskulder.

I februari ska en man som våldtagit och dödat två underåriga flickor i Islamabad uppgett sin HIV-sjukdom som anledning till våldtäkterna.

Tar till gatan

Och när media nu i större utsträckning rapporterar om fallen tar allt fler pakistanier sig ut på gatan för att demonstrera och visa sin avsky.

Kvinnliga advokater har blockerat gator, arga mammor har stormat polisstationer och skolflickor marscherat i protest, rapporterar Washington Post.   

2010-2011 skakades Punjab-provinsen av en serievåldtäktsman som attackerade åtta barn. En händelse som gjorde av frågan fick högre prioritet.

– Då började polis, media, skolväsendet och alla andra plötsligt att prata om hur vi kan göra ett bättre jobb för att skydda våra barn, säger Muhammad Imtiaz Ahmed, som arbetar för Pakistans Society for the Protection of the Rights of the Child till Washington Post.

Många pakistanska lagstiftare hoppas nu på hårdare straff och en statligt finansierad studie på vad som orsakar attackerna på minderåriga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.