Proryska rebeller utanför Luhansk under lördagen. Foto: TT

Vapen dras tillbaka i östra Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

De stridande parterna i Ukraina har enats om att dra tillbaka tunga vapen från östra Ukraina i enlighet med det så kallade Minskavtalet om vapenvila.

– Pappren har skrivits under för att påbörja tillbakadragandet av tunga vapen längs med hela frontlinjen, säger den ukrainske generalen Oleksandr Rozmaznin till nyhetsbyrån AFP.

Separatisterna bekräftar å sin sida för ryska nyhetsbyrån Interfax att man påbörjar ett tillbakadragande.

Krimkonflikten

– Planen skrevs under tidigt i morse. Detta är dagen D, vi har två veckor på oss att dra tillbaka tunga vapen med start i dag, säger Eduard Basurin, talesperson för den av separatisterna utropade Folkrepubliken Donetsk.

Vapenvilan överträdd flera gånger

Tillbakadragandet skulle ha påbörjats redan för en vecka sedan, men den framförhandlade vapenvilan har redan överträtts en rad gånger, bland annat genom att separatisterna intog den viktiga järnvägsknuten Debaltseve tidigare i veckan.

Det som ändå skulle kunna tolkas som en ökad vilja från båda sidor om att följa avtalet om vapenvila, är förutom dagens löften det fångutbyte som skedde i går kväll nära staden Luhansk. 139 separatistsoldater utväxlades mot 59 ukrainska soldater.

– Detta är dagen D, vi har två veckor på oss att dra tillbaka tunga vapen med start i dag.

Eduard Basurin, talesperson för den av separatisterna utropade Folkrepubliken Donetsk i östra Ukraina, hävdar att man kommer att respektera vapenvilan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet