Vattenhyacinten – Victoriasjöns gissel

Uppdaterad
Publicerad

Här hemma talar vi om problem med algblomningen – men det är ingenting i jämförelse med situationen kring Victoriasjön i Afrika. Här började problemen för 27 år sen, när vattenhyacinten importerades från Sydamerika.

Vattenhyacinten breder ut sig vid världens näst största sötvattensjö Victoriasjön.

Hit kom vattenhyacinten för 27 år sen och ställer nu till rejäla problem för fiske och båttransporter. Trots att Världsbanken, FN och EU under nästan 20 års tid har finansierat kampen mot växten har man inte lyckats bekämpa den.

Pengar går till seminarier

Korruption är en av anledningarna till misslyckandet.

– De använder pengarna till att anordna seminarier de får betalt för på olika hotell, säger yrkesfiskaren Francis Wandere.

Misstror myndigheter

Trots att fiskarna lägger nät på öppet vatten kan vattenhyacinten med vindens hjälp snabbt lägga sig som ett täcke ovanför näten. Det kan gå dagar innan fiskare kommer åt sin fångst, och många har förlorat hoppet.

– Vi litar inte på myndigheterna. De startade ett projekt för att bekämpa vattenhyacinten, men det fungerade inte, säger Collins Ochieng.

Politiska beslut krävs

Vattnet är brungrönt här utanför kusten i Kisumu i Kenya. Alger och vattenhyacinter lever gott på orenat kloakvatten och utsläpp från jordbruket. De reningsverk som finns fungerar dåligt.

–De måste moderniseras så att vattnet blir rent. Då försvinner problemet med vattenhyacinterna, säger Obiero Onganga från föreiningen ”Victoriasjöns vänner”.

Internationell finansiering räcker inte. Det krävs också politiska beslut om folk i länderna kring Victoriasjön ska kunna leva av och bruka vattnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.