Jonathan Möller Sousa, judiska föreningen Köpenhamn, var personlig vän med den ihjälskjutne Dan Uzan. Foto: Markus Ljungholm, SVT

”Vi kommer att sakna vår vän”

Uppdaterad
Publicerad

37-årige Dan Uzan stod vakt utanför synagogan i Köpenhamn när han sköts i huvudet, mitt under en konfirmationsfest. I dag sörjs han av vännerna på den judiska församlingen. ”Han stod alltid och vaktade vid synagogan. Vid varje fest. Vi kommer att sakna vår vän.”, säger en av församlingens medlemmar Jonatan Möllen Sousa.

– Jag vet inte vad jag ska känna, tänka eller säga. Jag är djupt chockad.

Jonatan Möllen Sousa kramas av vännerna efter att han lagt blommor framför synagogan i Köpenhamn. Där, framför synagogan, sköts 37-årige Dan Uzan ihjäl vid det andra attentatet i Köpenhamn. Han höll vakt tillsammans med två poliser samtidigt som att en judisk konfirmationsfest med 80 gäster – många barn – pågick inne i synagogan.

Terrordåden i Köpenhamn

”Vi stod på tur”

Jonatan Möllen Sousa hade också varit där i synagogan tidigare under dagen för att fira den flicka som konfirmerades.

– När vi först fick höra om attacken mot kulturhuset där Lars Vilks deltog tänkte vi direkt på det som hände i Paris. Vi visste att vi stod på tur. 

Det judiska samfundet i Danmark skriver på sin hemsida att man är i dag är i chock. Dan Uzan var mycket engagerad i föreningen och lade mycket av sin fritid på föreningen.

– Han stod alltid där och vaktade. Vid varje fest. Vi kommer att sakna vår vän, säger Jonatan Möllen Sousa

Antisemitism hett debattämne

Antisemitism och hot mot judar har varit ett hett debattämne i Danmark sedan Israels invasion av Gaza förra året, berättar Liala Stockmarr, som bor i Köpenhamn. Då inträffade ett antal hatbrott riktade mot judar i Danmark.

– Det här manifesterar något vi alla tänkt. På sätt och vis var det väntat – vi har länge pratat om att något sådant här kunde hända, men när det nu inträffade är det en chock, säger hon.

Jonatan Möllen Sousa håller med. Han säger att det finns ett hot riktat mot alla dem som öppet visar sin judiska tillhörighet, eller som öppet talar om att man stödjer Israel.

Är du rädd?

– Ja, det är jag. Jag har fått flera dödshot riktade mot mig personligen. Jag har varit på min vakt ett tag nu. Men vi kommer att fortsätta träffas. Men framför allt kommer vi att fortsätta minnas vår vän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Köpenhamn

Mer i ämnet