Marataonlöparen Jessica Boucher lägger ner blommor vid minnesplatsen för offren i Boston maraton förra året. Foto: TT

”Vi springer för alla som förlorade livet”

Uppdaterad
Publicerad

Bostonattentatet är ett av de värsta i amerikansk historia. Två bomber exploderade och orsakade tre människors död och skadade 264. Annandag påsk är det åter dags för starten av världens äldsta årliga maratonlopp.

Inför måndagens lopp är säkerhetspådraget omfattande. Egentligen handlar 2014 års maratonlopp mer om staden Boston, än om maratonloppet, rapporterar SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

– Förra året deltog vi som individer, men i år har vi ett gemensamt syfte:  Att springa för Boston, tillsammans. Alla som deltar kommer att känna samhörighet, säger Michael Padulsky.

Världens äldsta årliga maratonlopp

Boston maraton är världens äldsta årliga maratonlopp och mest legendomspunna. Det första arrangerades redan 1897. Boston maraton går från Hopkinton till Boston och ingår i World Marathon Majors.

Budskapet i år lyder: Inget kan skrämma Boston.

–Jag vill springa för Bostons och Guds ära och stå för något större än en tragedi, säger Danielle Cole.

– Vi springer för alla som förlorade livet och drabbades av förra årets tragedi.  Och vi tar oss i mål för alla som drabbades, tillägger Michael Padulsky.

Boston maraton arrangeras alltid den tredje måndagen i april.  Årets maraton har ungefär 36.000 registrerade deltagare och tidningen The Boston Globe, rapporterar att cirka en miljon människor kommer att se loppet. Det innebär att dubbelt så många möter upp än vad som har varit normalt tidigare år.

Se inslaget här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.