Foto: TT

Uppgörelse om Ukraina i Genève

Uppdaterad
Publicerad

Framsteg har gjorts i Ukraina-samtalen i Genève, enligt den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Men USA varnar samtidigt för att sanktionerna kan utökas om inte dagens överenskommelse blir verklighet.

Så väl Lavrov som hans amerikanske kollega John Kerry uttryckte tillfredsställelse på sina respektive presskonferenser efter Genève-mötet.

Lavrov sade att samtliga parter – Ukraina, Ryssland, EU och USA – har enats om att vidta åtgärder för att trappa ned spänningen i Ukraina och att avhålla sig från våld, rapporterar Reuters.

Krimkonflikten

Även USA:s utrikesminister John Kerry bekräftade senare att parterna kommit överens om åtgärder för nedtrappning.

Beväpnade grupper avväpnas

Enligt Lavrov har parterna även kommit överens om att kräva att beväpnade grupper avväpnas samt att ockuperade byggnader återbördas.

Lavrov säger också att man kommit fram till en amnesti för pro-ryska aktivister som deltagit i uppror mot regeringen i Ukraina, utom i de fall de begått allvarliga brott.

En fungerande uppgörelse om att försöka skala ned konflikten i Ukraina skulle innebära att de utvidgade sanktioner som västländer förberett inte behöver sättas i verket.

OSSE får viktig roll

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, får en viktig roll i arbetet med att minska spänningen i Ukraina.

Det handlar bland annat om att bistå de ukrainska nationella och lokala myndigheterna med att följa uppgörelsen. Det betonas också att  de reformer av Ukrainas konstitution psom planeras måste vara ”inkluderande, transparenta och ansvariga” och bygga på en bred nationell dialog.

Kerry beskriver dagens uppgörelse som ”ett gott dagsverke” men påminner också om att den måste omsättas i praktiken, och varnar för att USA inte har något annat val än att utöka sanktionerna om överenskommelserna inte blir verklighet.

– Om vi inte noterar framgång... kommer det att bli mer sanktioner, ytterligare kostnader, sade han på pressträffen.

Kerry sade också, enligt nyhetsbyrån AFP, att väst ”inte har givit upp” när det gäller Krimhalvön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet