Foto: TT

Wallström: ”Väldigt illa”

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i östra Ukraina hårdnar brutalt. Efter blodbadet i Mariupol manas Ryssland åter att upphöra med stödet till rebellerna.

EU:s utrikesministrar ska dryfta läget på torsdag. Margot Wallström fördömer det ökade våldet, men ser inga nya verktyg att ta till..

Utrikesminister Margot Wallström fördömer det ökade våldet, men ser inga nya verktyg för EU att ta till.

”Vi uppmanar Ryssland att omedelbart upphöra med sitt stöd till separatisterna, att stänga gränsen mot Ukraina och att dra tillbaka samtliga vapen, stridande och det ekonomiska stödet”, förklarar USA:s utrikesminister John Kerry.

”Annars kommer USA:s, och internationell, press på Ryssland och dess ombud att fortsätta öka”, tillägger han.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att beskjutningen av Mariupol är mycket allvarlig och att Sverige fördömer det inträffade. Igår, lördag, samtalade hon med sin ukrainske kollega Pavlo Klimkin. Han ska då ha sagt att raketbeskjutningen av en marknad var en planerad attack och att det som nu pågår är ett uppenbart brott mot Minsköverenskommelsen från september om en fredsplan.

– Det är väldigt illa utifrån våra ansträngningar att styra utvecklingen i rätt riktning, säger Wallström till TT, och pekar också ut Rysslands tystnad som ett problem.

”Se över verktyg”

Ukraina vädjar också om ytterligare humanitär hjälp, något som Sverige hörsammar.

TT: Vilka möjligheter ser du för EU att öka pressen på Ryssland?

– Den omedelbara reaktionen blir att använda de verktyg vi har, inklusive sanktioner, och göra dem ännu striktare. Jag tror EU är villigt att se över alla verktyg, säger Wallström till TT.

På torsdag samlas EU:s utrikesministrar till ett extramöte om läget.

Över 30 människor – flertalet civila – uppges ha dödats i marknadsattacken i lördags morse, och det mesta tyder nu på att rebellerna går in hårt för att flytta fram sina positioner.

Rebelledaren Aleksandr Zachartjenko, separatistledare i den självutnämnda republiken Donetsk, bekräftar för den ryska nyhetsbyrån Ria att det var hans sida som hade attackerat staden.

– För att hedra våra döda har vi dag inlett ett anfall mot Mariupol, uppges han ha sagt.

Men signalerna är motstridiga. Det som kallas försvarsdepartementet i Donetsk-republiken uppger enligt Interfax att ”det förekommer inga anfall, ingen offensiv mot Mariupol”.

Stoltenberg fördömer

Tv-bilder visar hjärtslitande scener där förtvivlade och gråtande människor identifierar anhöriga döda, torftigt skylda under filtar på gatorna i staden.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har fördömt attacken.

”Upphör med destabiliseringen av Ukraina och respektera internationella överenskommelser”, manar han i ett uttalande riktat till Ryssland, och slår fast att ”det finns indikationer på att det rör sig om en storskalig offensiv från de ryss-stödda separatisterna”.

Natochefen konstaterar att ”vi under flera månader sett ryska styrkors närvaro i östra Ukraina”.

Ryssland har upprepade gånger förnekat att landet har militär inne i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.