Ett hem som satts i karantän i staden Port Loko i Sierra Leone. Foto: TT

WHO: Över 10.000 smittade av ebola

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade i ebola överstiger nu 10.000 fall, enligt Världshälsoorganisationen. Samtidigt växer oron för att smittan ska spridas i ännu ett land efter att en ebolasmittad flicka färdats över hundra mil i buss genom Mali.

Hittills har 4.922 personer avlidit i epidemin och antalet smittade är nu uppe i 10.141 personer i åtta länder, uppger WHO. Samtidigt är bedömningen att den verkliga siffran är mellan två och fyra gånger så hög eftersom många familjer håller sina sjuka släktingar hemma i stället för att ta dem till sjukhus.

Främst drabbat är Sierra Leone, Liberia och Guinea – men nu är oron stor att epidemin också ska få fäste i Mali som nu blivit det sjätte västafrikanska landet att drabbas. En tvåårig flicka hade varit i Guinea men togs till Mali av sin mormor efter att hennes mamma dött i ebola. Flickan var sjuk i ebola under den mer än hundra mil långa bussresan, som gick via huvudstaden Bamako. På fredagen avled flickan i Mali.

Ebolautbrott

Många kan ha utsatts

”Att barnen hade symptom under bussresan är extra oroande, eftersom det innebär att många kan ha utsatts för smittorisk, inklusive högriskexponering”, konstaterar Världshälsoorganisationen WHO.

Malis president Ibrahim Boubacar Keïta säger till fransk radio att landet gör allt för att förebygga panik.

– Sedan starten av epidemin, vi i Mali har gjort allt för att vara säkra men vi kan aldrig helt lufttätt tillsluta oss från det, säger presidenten och tillägger att gränsen till Guinea kommer att fortsätta vara öppen.

Mauretanien stänger gräns

Rädslan runt Malis grannländer växer nu. Mauretanien meddelade på lördagen att landet stänger den långa gränsen till Mali, skriver TT. Limame Ould Deddeh, som är chefsläkare i Kobenni nära den maliska gränsen, bekräftade att centralregeringen i Nouakchott har förbjudit all trafik över gränsen till Mali.

Åtta länder har allt som allt haft fall av ebola varav sex i västra Afrika. Senegal och Nigeria i västra Afrika har dock bekräftats som virusfria av WHO.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet