Foto: Gorm Kallestad. Scanpix

Förebygg förkylning med sex och sol

Publicerad

Håll hostande kollegor på två meters avstånd — och förebygg förkylningar med motion, solljus och sex.

Mitt i influensa- och förkylningstider kan vi själva i viss mån stärka vårt immunförsvar. Fysisk träning minskar risken för förkylning, enligt en studie från Karolinska institutet, KI. Sömn, C-vitamin och god handhygien är andra saker som hjälper oss att stå emot sjukdom, även om de forskningsbelägg som finns inte är så starka, enligt Olof Nyrén, professor i klinisk epidemiologi vid KI.

Men att D-vitamin stärker immunförsvaret är bevisat. Det mest effektiva sättet att få i sig vitaminet är genom att fånga solen när den väl tittar fram.

– En halvtimme i solen även under vintern ger ett ganska bra tillskott till D-vitaminnivån, säger Olof Nyrén.

Fysisk närhet och sex är bra

– Kärlekshormonet har en del effekter som möjligen kan påverka immunförsvaret, säger Olof Nyrén, men påpekar samtidigt att den som kommer närmare en sjuk person än två meter också ökar risken att bli smittad.

Har du redan blivit sjuk? Stanna då hemma från jobbet tills du är helt frisk, förmanar Olof Nyrén. Annars sprider du smittan både bland kollegor och folk du träffar på väg till och från jobbet.

Så förebygger du sjukdom

  • En timmes träning om dagen och tre timmars måttlig fysisk aktivitet såsom städning eller att leka med barnen minskar risken för förkylning.
  • Tvätta händerna noggrant — tjugo sekunders tvätt är måttstocken.
  • Håll ett säkerhetsavstånd på två meter till personer som är sjuka.
  • Undvik att ta dig i ansiktet — så överförs kontaktsmitta du kan ha fått ute på stan eller från andra människor.

Källa: Karolinska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.