Foto: Bjorn Knetsch/Wikimedia Commons

Medicinpris till forskare som fått döva att höra

Uppdaterad
Publicerad

2013 års Laskerpris går till forskarna bakom Cochleaimplantatet (CI). Det elektriska implantatet har redan gjort det möjligt för hundratusentals döva världen över att höra.

Det är forskarna Graeme M. Clark, Ingeborg Hochmair and Blake S. Wilson som får årets prestigefyllda medicinpris – Laskerpriset – för klinisk forskning. I prisbeskrivningen står det att deras arbete för första gången någonsin, avsevärt förbättrat ett mänskligt sinne med medicinsk intervention.

Döva hör med el

I över trettio år har forskarna utvecklat och förbättrat Cochleaimplantatet (CI) som består av en yttre mikrofon kopplad till elektroder som opereras in och fästs utmed hörselsnäckan (Cochlea på engelska). Elektroderna stimulerar de hörselnerver som får oss att uppfatta ljud.

Med implantatet kan döva personer idag hålla konversationer i relativt tysta miljöer och till och med prata i telefon.

Hittills är det över 320.000 döva världen över som använder sig av ett CI och de flesta som får implantatet är barn. I dag opereras CI in på alla döva barn på båda öronen i Sverige.

Motiveringen för 2013 års Laskerpris publiceras på The Lasker foundations hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.