Den gåtfulla egyptiska drottningen Nefertiti kan ligga begraven i den grav man tror sig ha hittat inuti Tutankhamons gravkammare. Foto: TT

Nefertitis grav kan ha hittats

Uppdaterad
Publicerad

Egyptens minister för antikviteter säger nu att man är nästan helt säker på att det finns ett hålrum bakom en vägg i Tutankhamons grav, åtministone till 90 procent. Vid en pressträff i Egypten i dag riktades allas ögon mot den arkeolog som nu presenterar resultatet av de studier han gjort av graven.

Ligger den gåtfulla drottningen Nefertiti begravd i kung Tutankhamons gravkammare? Nya radarundersökningar i Konungarnas dal styrker teorin, och arkeologen Nicholas Reeves tror sig stå på randen till en världshistorisk upptäckt.

Efter två dygn av radarundersökningar av Tutankhamons grav, i Konungarnas dal i Luxor i södra Egypten, pekar mycket på att hans teori om att den mytomspunna graven döljer ytterligare en grav kan visa sig stämma. 

– Allt tyder på att det är drottning Nefertiti som ligger begravd där, säger den brittiske arkeologen Nicholas Reeves när SVT Nyheter möter honom på en presskonferens i Luxor.

– Jag är 90 procent säker på att det finns ytterligare en gravkammare bakom väggen, säger Egyptens antikvitetsminister Mamdouh Eldamaty.

Enormt intresse

Tutankhamons grav i Konungarnas dal i södra Egypten är ett av historiens största arkeologiska fynd. Upptäckten av den intakta graven år 1922 fick ett enormt internationellt genomslag och gav upphov till en Egyptenfeber på många håll i världen.

– Om det visar sig att vi har rätt så står vi inför århundradets upptäckt, säger Eldamaty om den nya upptäckten.

I tre dygn har området kring Tutankhamons grav undersökts med en avancerad radarutrustning från Japan. Fynden stödjer Reeves hypotes att Tutankhamons i själva verket begravts i en förkammare i den 3.300 år gamla graven och att betydligt större skatter kan dölja sig längre in.

Reeves teori väcktes till liv när han studerade digitala scanningar av graven och tyckte att något inte stämde. Han såg tecken på att det kunde finnas dolda utrymmen.

En tämligen liten gravkammare

Tutankhamons gravkammare är förhållandevis liten för en konung, och sättet den är byggd på skulle kunna indikera att den i själva verket är byggd för en drottning hävdar han.

Tutankhamon dog hastigt bara 19 år gammal under en tid präglad av oro och religiös maktkamp i kungariket. Mycket tyder på att det inte fanns tid att bygga någon egen grav åt honom.

Drottning Nefertitis oupptäckta mumie är en gåta som sysselsatt arkeologer i århundraden. Vissa hävdar att hon var mor till Tutankhamon.

Den legendariska drottningen hade ett stort politiskt och religiöst inflytande i det forna Egypten. Nicholas Reeves hör till de forskare som tror att hon i själva verket tog över makten efter sin make Ankenathen och under en period styrde riket under namnet Smenkhare.

– Det skulle förklara att hon är begravd i konungarnas dal, Hon var en superdrottning, säger Reeves.

Nu ska undersökningen analyseras

Tutankhamons berömda mask i massivt guld som i dag finns bevarad på det Egyptiska museet i Kairo har setts av hundratusentals turister. Att masken har örhängen, och att skägget limmats på i efterhand ger stöd åt teorin att masken inte från början skapats för pojkkonungen.

Reeves menar att den tillhör Nefertiti. Fynden från radarundersökningen ska nu analyseras. Resultaten tros vara färdiga om en månad.

– Först då kan vi fatta beslut om vi kan borra oss in i hålrummet och skicka in en liten kamera. Det blir sanningens ögonblick, säger Reeves till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.