När Churyumov-Gerasimenko var som närmast solen sommaren 2015 fick den enormt ljusstarka utbrott. Foto: ESA

Rosettas dramatiska resa till kometen

Uppdaterad
Publicerad

I drygt 12 år har äventyret i rymden med rymdsonden Rosetta och landaren Philae varat. Aldrig någonsin förut har forskarna kunnat studera en komet så nära håll och så länge.

För drygt två år sedan la sig Rosetta i en omloppsbana runt komet Churyumov-Gerasimenko och har sen dess försett oss med bilder och vetenskapliga data. Här är en tidslinje över rymdäventyret. 

2004 

2 mars: Rosetta skjuts upp med en Ariane 5 raket från Guinea Space Center, Kourou, Sydamerika 

2011 

8 juni: Rosetta går i ide.   

2014 

10 januari: Rosetta väcks igen. Rymdsonden skickar ett meddelande ”Hello World”. 

11 juli: Rosetta har kommit närmare kometen och de första bilderna förvånar forskarna. Kometen ser ut som en badanka, med ett litet huvud och en stor kropp. 

6 augusti: Rosetta lägger sig i en bana runt komet. Det är första gången någonsin en rymdsond lägger sig i en bana runt en komet. 

12 november: Landaren Philae landar på kometens yta. Harpunerna utlöses inte och därför studsar kometen tre gånger innan den sätter sig på ytan. Philae skickar den första bilden från kometens yta. Dessvärre vet inte forskarna var Philae befinner sig, de har tappat bort den.  

14 november: Philae skickar hem massor av vetenskapliga data. 

15 november: Det står klart att Philae inte kan ladda sina batterier. Landarens solpaneler får inte tillräckligt med solljus, och man utgår från att landaren delvis befinner sig under en bergsskreva. 

10 december: Rosetta levererar en av de första viktiga nyheterna om kometen. Ett av instrumenten ombord avslöjar att vattnet från jorden inte kan komma från kometer som  67/P.

2015 

Mars

Forskarna upptäcker att kometens yta är täckt av kolföreningar som liknar livets byggstenar.

Juni  

I juni vaknar Philae. Den hann både twittra ”Hallå jorden! Kan ni höra mig?” och skicka hem hela 40 sekunders vetenskaplig data innan den slocknade igen.

Augusti

Kometen är närmast solen. Solstrålarna värmer kometen som sakta smälter.  I enorma ljusstarka utbrott kastar den ut 60-260 ton material från sitt innandöme.

2016 

2 sep 

Rosetta lyckats hitta Philae på kometens yta och skickar hem ett vykort

30 sep 

Planerad nedstigning av Rosetta på kometen. Under nedfarten ska Rosetta ta så många bilder som möjligt av kometens yta. Sen är rymdäventyret över.

Läs också: Nu ska Rosetta landa på kometen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.