Så vässar du minnet som världsmästaren

Uppdaterad
Publicerad

Glömmer du alltid vad alla på festen heter direkt efter att de presenterat sig? Och hur var nu kompisens portkod? Världsmästaren i minne och Vetenskapens värld tipsar om supermetoden för att komma ihåg allt.

På onsdag avgörs VM i minne på ön Haikou i södra Kina. En av de tävlande är Sveriges Jonas von Essen. För bara några år sedan var Jonas som vilken annan glömsk tonåring som helst. Idag har han slagit världsrekord i minne. Och han hävdar att vem som helst kan lära sig att få ett superminne.

– Mitt absolut bästa tips är att låna eller köpa en bok om minnestekniker. Det var så jag lärde mig hur man gör för att minnas, säger Jonas.

Minnestekniker

Den minnesteknik som de flesta som tävlar i att komma ihåg saker använder kallas Loci-metoden. Den bygger på att man gör om det man vill minnas till bilder och föreställer sig dessa utplacerade någonstans i en miljö man känner väl till, sitt hus till exempel.

Orsaken till att just platser fungerar så bra för minnesteknik är att vårt lokalsinne är något som väldigt många djurarter är beroende av. Forskarna tror att det fanns med ända från evolutionens början som en viktig överlevnadsstrategi. Därför utgör lokalsinnet fortfarande ett skelett för att hänga upp saker att minnas på vilket utnyttjas i de minnestekniker vi har. Det här förklaras vidare i årets nobelpris i medicin. Därför får vår inre karta nobelpriset

Att minnas siffror och namn

– Ska jag minnas tusen siffror så gör jag om även dessa till bilder med ett speciellt system jag har. Två siffror motsvarar alltid en bild, 77 är till exempel Kicki Danielsson och 93 är en fotbollsstrumpa. Det här har jag lärt mig flytande som man lär sig alfabetet. Sedan placerar jag ut dem längs en lång promenad på Liseberg som jag går i huvudet, säger Jonas.

Ska han minnas namn så tar han något som namnet låter som eller får honom att tänka på och gör om det till en bild.

– Namnet ”Emelie Hedegärd” får mig till exempel att tänka på en lämmel med vikingahjälm (hedning) gå en gärdsgård. Då föreställer jag mig denna bild när jag träffar dig för att minnas just ditt namn, säger han.

Jonas berättar att det tog honom inte mer än några veckor att med hjälp av minnesteknikerna bli otroligt mycket bättre på att minnas, och efter ett och ett halvt års träning var han världsmästare. Han har deltagit i flera minnestävlingar och 2013 blev han Sveriges första världsmästare i minne.

Det finns flera olika minnesgrenar att tävla i. I minnes-SM i september 2014 slog Jonas rekord i grenen ”talade siffror” som innebär att 400 siffror läses upp och efteråt ska man försöka komma ihåg och skriva ner så många av dem som möjligt i rätt följd. Jonas lyckades minnas hela 380 stycken och säkrade därmed världsrekordet åter en gång.

Förbättra ditt vardagsminne

Men minnesteknikerna är inte bara till för den som vill vinna VM genom att rabbla siffror eller minnas kortens ordning i 24 kortlekar. De går att använda på i princip allt och kan vara väldigt användbara i vardagen.

– Jag tror att en bra start är att ge sig själv små utmaningar, till exempel att inte ta med någon inköpslista till affären. Då kan man tänka sig de olika matvarorna utplacerade på sin egen kropp och gå igenom dem i huvudet när man går runt i affären, säger Jonas.

Nya VM-utmaningar

Nu på onsdag går alltså minnes-VM av stapeln i Kina och Jonas är naturligtvis på plats för att försvara sin titel. Han har legat i hårdträning hela hösten.

– Träningen har gått bra och jag känner mig i minst lika finn form som förra året, skriver Jonas på sin blogg.

Missa inte programmet i sin helhet när Jonas von Essen gästar studion och memorerar hela det periodiska systemet samt våra spännande reportage om nobelprisen i medicin och kemi. Vetenskapens Värld kl 20:00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.