Foto: Scanpix

Vad du gillar på Facebook visar vem du är

Uppdaterad
Publicerad

Vad du väljer att ”gilla” på Facebook kan avslöja mer än vad du tror, visar en ny studie.

Det kan avslöja om du är homosexuell. Det kan avslöja hur du röstar. Detkan till och med avslöja att du är ogift, introvert och svag för nikotin.

Mönster i vad man valt att ge tummen upp kan leda till förvånansvärtträffsäkra uppskattningar av användares ålder, etniska tillhörighet, IQ,sexuella läggning och andra uppgifter. Det visar en studie som genomförts avCambridge University och datajätten Microsofts forskningsavdelning och som publicerades på måndagen.

Varje dag används gilla-knappen 2,7 miljarder gånger, enligt Facebook. I den nya studien undersöktes mer än 58.000 frivilligaFacebook-användare och deras konton.

Forskarna jämförde gilla-svaren med resultat från olika personlighetstest och lyckades, enbart med hjälp av användarnas ”gilla”,  lista ut en mängd information om personernas personlighet.

I 95 procent av fallen kunde forskarna gissa rätt på användarens hudfärg. Vilken sexuell läggning enperson hade prickade man i 88 procent av fallen och i 85 procent av gångerna avslöjades huruvida personen röstade på demokraterna ellerrepublikanerna.

Ett hot mot personlig integritet

Vissa egenskaper var dock svårare att hitta. När forskarna försökte avgöra huruvida personen använde droger eller var ett skilsmässobarn hade man bara rätt i mellan 60 och 65 procent av fallen – vilket bara är något bättre än ett resultat man fått om man bara hade gissat.

Mönstren man ändå hittar, som kan användas i bland annat marknadsföring, sätter enligtforskarna fingret på potentiella hot mot den personliga integriteten.

– Gilla-knappen är en förförisk sak. Den är överallt på webben ochFacebook. Och det är så lätt, säger David Stillwell, en av forskarna bakomstudien.

”Vi kan lista ut mycket om dig”

Jennifer Golbeck, en forskare på universitetet iMaryland, hyllade studien. Hon varnade också för vad studien visade om sekretess påFacebook.

– Du kanske inte vill att människor ska veta vilkensexuell läggning du har eller om du använder droger. Även om du tror att duhåller det för dig själv så kan vi lista ut mycket om dig, säger hon enligt nyhetsbyrån AP.

Facebook själva var inte särskilt förvånade överslutsatserna i studien.

– Att kunna avgöra personliga egenskaper utifrånoffentlig information som postkod, yrkesval eller till och med vilken musik manföredrar har undersökts tidigare, sade Facebooks Frederic Wolen i ettskriftligt uttalande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.