Foto: TT/NOAA

Varmaste mars månad någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Jorden blir allt varmare. Det visar bland annat de rekord som slogs förra månaden på flera kontinenter. Inte en enda gång sedan mätningarna började för 135 år sen har mars varit så varmt som i år. Enligt forskarna verkar temperaturökningen fortsätta.

2015 har redan visat sig vara ett rekordår då årets marsmånad var den varmaste sedan mätningarna började 1880. Det framgår i en rapport från den amerikanska myndigheten NOAA, som övervakar tillståndet i haven och atmosfären.

Dessutom var januari-mars de varmaste första tre månaderna som någonsin uppmätts.

Varmast i Stilla havet

Det är framför allt i Stilla havet som det varit varmt men även över land har höga temperaturer uppmäts.

I hela Asien, Afrika, Europa och Australien är det varmare än normalt. Det enda undantaget är nordöstra USA. På västkusten slogs flera värmerekord då Kalifornien brottades med stora problem på grund av svår torka.

Rekordvärme i Sverige

Även i Sverige har det mäts upp rekordtemperaturer även om medeltemperaturen i år var något svalare än ifjol. I Oskarshamn noterades en rekordvärme på 18,7 grader den 8 mars.

Stockholm hade 15,8 grader samma dag, vilket är den högsta temperaturen under första halvan av mars sedan mätningar inleddes där i mitten av 1700-talet.

El Niño och växthusgaser

Forskaren Jessica Blunden, på NOAA, menar att värmerekorden beror på El Niño och en massa av rekordvarmt vatten i Stilla havet i kombination med utsläpp av växthusgaser som leder till stigande havsnivåer från smältande glaciärer och polarisar.

Enligt NOAA var också den istäckta ytan i Arktis den lägsta för någon månad mars sedan mätningarna började 1979.

Rekordvärme 2015

I mars låg jordens medeltemperatur på 0,85 grader celsius över snittet under 1900-talet och 0,05 grader högre än mars 2010, som höll det förra rekordet.

Årets tre första månader låg 0,82 grader celsius över 1900-talets snitt och 0,05 grader över det tidigare rekordet från 2002.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.