Göran Hägglund, pensionsmyndigheten
Foto: Anders Wiklund, Magnus Glans
Debattinlägg

”Dags att övervinna kuvertskräcken”

Opinion ·

”Du är huvudpersonen i ditt eget liv. Det är du som påverkas mest om just din pension blir annorlunda än du förväntat dig. Vid den här tiden på året kommer det orange kuvertet. En bra möjlighet för att koppla greppet om sin egen pensionssituation. Ta den!”, skriver Göran Hägglund.

Om debattören

Göran Hägglund
Ordförande för pensionsmyndigheten, socialminister (2006-2014) och tidigare partiledare (KD) 2004 – 2015.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

  • Det är så krångligt, jag fattar ändå ingenting!
     
  • Det är en evighet kvar tills jag blir pensionär, tids nog ska jag bry mig!
     
  • Jag hinner inte just nu, jag tar det där senare…

Vid den här tiden på året kommer det orange kuvertet. Alla orkar inte bry sig tillräckligt om sin egen pension för att läsa och förstå innehållet. Orsakerna kan vara många.

Men det finns väldigt starka skäl för att läsa och fundera. Det är egentligen inte så krångligt – jag lovar. Om du jobbar, betalar skatt och har tjänstepension gör du redan det viktigaste. Och du behöver inte välja om du inte vill. Krångligare än så är det inte för de flesta.

Det fordras inte så mycket för att du ska gå från relativt okunnig till att faktiskt behärska grunderna för din egen pension.

Det är bra att begripa hur pensionen hänger samman med ditt arbetsliv. Ju tidigare du förstår och agerar klokt med tanke på pensionen desto mindre åtgärder krävs för att slutresultatet ska bli bra.

Du är huvudpersonen i ditt eget liv.

Det är du som påverkas mest om just din pension blir annorlunda än du förväntat dig. Det är du som får längre pension än grannen om du inte har tjänstepension.

Det är du som får leva med en lägre ekonomisk standard om du slutar arbeta för tidigt.

Den genomsnittliga beräknade livslängden ökar snabbt. Vi lägger nya friska år till en redan lång livstid. Det innebär att om vi ska behålla samma nivå på pensionen per månad som tidigare generationer så måste vi arbeta lite längre.

Vår pension ska helt enkelt räcka längre eftersom vi (i genomsnitt) lever längre än till exempel vår föräldrageneration.

Livslängden ökar förbluffande snabbt. För varje år ökar den genomsnittliga beräknade livslängden med 1,7 månad. Annorlunda uttryckt innebär det att varje månad ökar snittlivslängden med 4,4 dagar.

Eller förklarat på ytterligare ett sätt; för varje dygn ökar den beräknade livslängden med hisnande 3,5 timmar! Det ger ytterligare skäl att nu göra det som kan göras för att säkra en god pension.

Jag har hört en och annan säga att de har öppnat kuvertet och förfärats över den låga beräknade pensionsnivån. Men det är viktigt att veta att för de allra flesta av oss så beskriver inte kuvertets innehåll hela pensionen.

Kuvertet redogör för det som kallas för den allmänna pensionen. De allra flesta har också tjänstepension som innebär ett relativt stort komplement. En del har också ett eget pensionssparande.

Det finns idag smarta metoder för att beräkna den sammanlagda pensionen.minpension.se eller på pensionsmyndigheten.se kan du med hjälp av bank-id eller koden i det orange kuvertet se hela din pension och göra en prognos som bygger på just din situation.

I samband med att de orange kuverten landsdel för landsdel distribueras till oss pensionssparare så finns också pensionsmyndighetens personal vid olika tidpunkter på plats på ett inte mindre än 31 orter, från Kiruna till Malmö, för att förklara, svara på frågor om just din pension och hjälpa dig att göra en egen prognos för dig.

En bra möjlighet för att koppla greppet om sin egen pensionssituation. Ta den!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.