Sveriges partiledare
Foto: SVT
Debattinlägg

”Ni ansvarar för pensionerna – men vågar inte leva på en normal pension”

Opinion ·

”Varje politiker som gör anspråk på att leda landet bör sätta sig in människors vardag och kunna ta till sig av erfarenheterna för att genomföra nödvändiga förändringar. Att testa att klara sig på en normal pension under en vecka är det minsta man kan begära av några av de politiker som faktiskt ansvarar för just pensionssystemet”, skriver Christina Rogestam.

Om debattören

Christina Rogestam
Förbundsordförande SPF Seniorerna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Så här drygt 20 år efter att riksdagen beslutade om att reformera pensionssystemet kan vi konstatera att det inte blev som det var tänkt.

Den som arbetat heltid i 40 år eller däromkring får idag allt för ofta en pension i plånboken som ligger några hundralappar högre än grundskyddet, det vill säga garantipension och fullt bostadstillägg.

Det är alltså ”tacken” efter många års slit – en pension som det knappt går att leva på.

Nästan var femte svensk pensionär, 355 000 människor, lever nu under EU:s gräns för risk för fattigdom som för Sveriges del ligger på cirka 12 100 kronor efter skatt.

LÄS MER: Dags att övervinna kuvertskräcken.

Till detta kan tillfogas det faktum att medianinkomsten för personer 65 år och äldre ligger på omkring 13 000 kronor efter skatt. Detta betyder att drygt hälften av landets pensionärer – 1 miljon människor – har inkomster som gör det svårt att få ekonomin att gå runt.

När Radioprogrammet Karlavagnen i december tog upp just frågan om att leva på en låg pension blev det lyssnarstorm. Häromdagen togs därför ämnet upp igen i Karlavagnen.

Flertalet vittnade då om hur tufft det är att leva på en låg pension, om ensamhet på grund av begränsade ekonomiska resurser, om att de mår psykiskt dåligt och ligger sömnlösa om nätterna eller att man inte har råd att åka och hälsa på barn och barnbarn.

För att säga det rakt ut – pensionssystemet är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Från SPF Seniorerna har vi länge påtalat just detta, men inget händer från politiskt håll.

För två månader sedan utmanade vi därför statsminister Stefan Löfven (S), socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), Liberalernas partiledare Jan Björklund och moderatledaren Anna Kinberg Batra att under en veckas tid testa att leva på en vanlig pension.

Fasta kostnader som hyra, el och telefon räknas av, ”pensionerna” ska räcka till mat och fritid och inga andra inskränkningar görs – det är således inga problem att jobba under veckan.

Varje politiker som gör anspråk på att leda landet bör sätta sig in människors vardag och kunna ta till sig av erfarenheterna för att genomföra nödvändiga förändringar.

Att testa att klara sig på en normal pension under en vecka är det minsta man kan begära av några av de politiker som faktiskt ansvarar för just pensionssystemet.

Ändå har vi fått svar på utmaningen endast från Moderaterna, som skickar en reserv till partiledaren, övriga har inte ens behagat svara. Det är rent ut sagt väldigt svagt.

Det är väl inte så att de inte vågar leva på de pensionsnivåer som de själva bär ansvaret för?

Vi kan i sammanhanget påminna om att 2 miljoner väljare – var fjärde väljare – är 65 år och äldre. För många av de seniora väljarna är just att kunna leva på pensionen en mycket viktig fråga för sitt partival under nästa års val.

Att då som ledande politiker inte intressera sig nämnvärt för hur det är att leva på dagens pensionsnivåer kan stå sig dyrt. 

Vi öppnar härmed upp för övriga partiledare att ställa upp i vår utmaning att klara sig en vecka på pensionen.

Vilken eller vilka ledande politiker blir först med att erkänna att pensionssystemet inte ger den ekonomiska trygghet som det var tänkt och vågar driva på för att systemet måste förändras i grunden?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.