Foto: Skärmdump SVT Debatt
Debattinlägg

”I huvudfrågan hördes flera röster”

Medier ·

”Vi kunde självklart valt att stryka debatten från programmet, men vi tycker att frågan är allt för viktig för att inte diskuteras”, skriver Josefin Ziegler.

Om debattören

Josefin Ziegler
Projektledare SVT Debatt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I sin debattartikel SVT Opinion uppmärksammar Alen Musaefendic en utmaning för oss som arbetar med opinionsjournalistik i Sverige -  behovet av att släppa fram fler röster.

I TV-programmet Debatt arbetar vi idogt med detta vecka efter vecka. Vi vill ha bredd. Och det gäller inte bara etniskt ursprung utan hela mångfaldsperspektivet. Debatt ska angå alla i Sverige. Ofta tycker vi också att vi lyckas med det.

Höstsäsongens första SVT Debatt handlade bland annat om de svenska unga män som väljer att ansluta sig till IS. Frågor vi ställde var vad som får dessa killar att åka, vad som görs i samhället för att förhindra detta och om en lag mot att ansluta sig till terrororganisationer skulle stoppa rekryteringen

Vi är glada över att Rashid Musa prioriterade att medverka. Som ordförande för föreningen Sveriges Unga Muslimer är han en – av många – viktiga röster när det gäller situationen för  unga muslimer i Sverige. Inte alla muslimer, men de som han kommer i kontakt med. Hans röst är därför intressant.

I studion fanns också en syrisk aktivist, en ung svensk som varit nära att dras in i Al-shabab, en annan ung svensk som stridit med den kurdiska gerillan Peshmerge mot IS i Irak samt en ledarskribent. Två av dessa var så vitt vi vet helt nya i debattsammanhang

Redaktionen arbetade in i det sista med att försöka få med ännu fler röster, både muslimska och andra som på något sätt är relevanta för ämnet.

Vi saknade framför allt representation från Göteborgs stad. Det hade varit värdefullt att höra hur den ser på sitt ansvar. Vi saknade också imamer och berörda anhöriga.

Hela veckan arbetade flera personer med research och kontakt med olika grupper, organisationer, föreningar, myndigheter och såklart även enskilda personer. Men det var många som hade förhinder.

Så Alen Musaefendic, lata är vi inte. Och du får gärna ge oss ännu fler ingångar till kontakter. Det tar vi tacksamt emot.

Vi kunde självklart valt att stryka debatten från programmet. Men vi tycker att frågan är allt för viktig för att inte diskuteras.  Och i huvudfrågan, lagstiftning eller inte, hade vi flera tydliga röster. Det blev också en mycket intressant debatt som spände över flera frågor.

Vi är därför mycket tacksamma för samtliga debattörer som kom till studion denna kväll.

Tack Rashid Musa, Yasir al-Sayed Issa, Per Gudmundson, Mohamed Artan och Karzan Sendi. Tack för att ni bidrog till bredden och kom och delade med er av era åsikter och kunskaper.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.