Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Debattinlägg

”Kostråden handlar om mer än drickchoklad”

Livsmedel ·

”Genom att stirra sig blind på enstaka detaljer har Ann Fernholm nästan lyckats tolka om vårt budskap till dess raka motsats”, skriver Eva Sundberg och Anna Karin Lindroos.

Om debattörerna

Eva Sundberg
Kostekonom, projektledare Livsmedelsverket
Anna Karin Lindroos
Dietist, risk- och nyttovärderare, Livsmedelsverket

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Ann Fernholm fortsätter i sin replik på SVT Opinion att skriva om socker och Livsmedelsverkets kostråd. Utifrån att ordet drickchoklad nämns på ett ställe i en broschyr om mat i förskolan väljer hon att tolka det som att Livsmedelsverket tycker att choklad är bättre än vanlig mjölk.

Men så är det inte alls.

Ann Fernholm verkar vara mer intresserad av att hitta fel att kritisera än att försöka förstå vad kostråden går ut på. Genom att stirra sig blind på enstaka detaljer i stället för att ta till sig helheten har hon nästan lyckats tolka om vårt budskap till dess raka motsats.

Som vi redan förklarat, och som vem som helst som faktiskt läser kostråden kan se, finns det ingenting i vårt budskap som innebär att barn ska serveras en massa sötsaker i skolan, tvärtom!

Vi pekar ofta och tydligt på problemet att barn i dag äter för mycket sötsaker och att skolmaten inte ska bidra till det.

Men vår målsättning är mycket högre än att bara begränsa sockret. Vi vill att alla barn ska få uppleva goda, näringsriktiga och hållbara måltider i en lugn och trygg miljö. Där finns det på många håll utmaningar för den som vill slåss för bra mat i skolan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.