Skolverket, Skolinspektionen, Vetenskapsrådet, Vetenskapsakademin, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Skolledarna, Arbetsmiljöverket, elevorganisationer och universitet har varit några av de instanser som riktat hård kritik mot de borgerliga partierna för förslaget om införande av betyg från årskurs fyra.
Det har inte funnits något forskningsbelägg för att betyg på så unga barn bidrar till deras kunskapsutveckling.
Trots denna omfattande kritik har allianspartierna under de senaste veckorna varit i färd med att med stöd av Sverigedemokraterna driva igenom en lagändring i riksdagen om införande av betyg från årskurs fyra.
Men, genom en partiöverskridande överenskommelse mellan allianspartierna och regeringen (S+MP) har vi nu kunnat avvärja ett obligatorium om betyg från årskurs fyra i hela Sverige.
Istället har vi nu kommit överens om en försöksverksamhet som ska omfatta högst 100 skolor i Sverige, vilket motsvarar ungefär två procent av alla grundskolor i landet.
Detta är en stor seger för Sveriges lärare och elever.
Sara Thiringer, ordförande för Rädda Barnens ungdomsförbund, skriver i sin debattartikel på SVT Opinion: ”Idag kom beskedet att regeringen kommer att kompromissa med oppositionen i frågan om betyg från fjärde klass”. Det är en missuppfattning.
Vad vi har lyckats med är att avvärja ett reellt hot om att betyg skulle införas i års fyra i hela Sverige. Nu slipper hela 98 procent av årskurs fyrorna att göra det.
Det är en stor seger även för Rädda Barnens ungdomsförbund och alla andra som har kämpat mot betygobligatoriet.
Det begränsade försöket ska utvärderas år 2020. En förutsättning för försöket är att det finns intresse hos skolans ledning och lärare samt att samråd skett med föräldrar vid skolan ifråga.
Skolverket, som får huvudansvaret, ska verka för att försöksverksamheten pågår i skolor med olika elevsammansättning och att en lämplig geografisk spridning sker.
Skolverket kan bevilja deltagande i försöksverksamheten för högst en fjärdedel av skolorna inom en ansökande skolhuvudman.
Vi har dessutom kommit överens om att minska lärarnas arbetsbelastning bland annat genom att göra de nationella proven i NO och SO vid årskurs sex frivilliga.
En översyn av de nationella provens omfattning, effekter och syfte genomförs. Målet är att i ökad utsträckning gå mot digitalisering och därigenom central rättning.
Dessutom tar vi nu tagit första steget mot en läsa- skriva- och räknagaranti för de yngsta barnen i skolan genom införande av kunskapsmål i läsning och obligatoriska bedömningsstöd i svenska och matematik för årskurs ett.
De stora vinnarna i denna överenskommelse är eleverna och lärarna.
Stressen som ett betygsobligatorium hade inneburit är nu borta, Sveriges lärare får mer tid att ägna sig åt sitt kärnuppdrag istället för att jämt sysselsättas med nya ogenomtänkta reformer.