Kärleksbombningen av Stora synagogan i Stockholm, 15 februari 2015. Foto: Privat
Debattinlägg

”Vem är Öfverberg att tacka nej till solidaritetsyttringar?”

Terrorism ·

”När vi fyra tog initiativet till kärleksbombningen av Stora synagogan i Stockholm och skrev vår artikel på SVT Opinion ville vi inte att denna manifestation och artikel skulle vara en plattform för en debatt om Israel och Palestina”, skriver Dror Feiler.

Om debattören

Dror Feiler
Talesperson Ship to Gaza Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Så tack för solidariteten, men nej tack!”

Så lyder Ulf Öfverbergs sista ord i den hattext han publicerade på SVT Opinion. Vem är denna Öfverberg som tackar nej till solidaritet som inte alls är riktad till honom?

Vem är Öfverberg att tacka nej till solidaritetsyttringar med judar i Sverige? Ja vem gör han sig till megafon för? Eller, vem har utnämnt honom?

Ja, visst är det lätt att bli upprörd och bestört över påhopp som gränsar till förtal och som utan något som helst bevis påstår och insinuerar att Mattias Gardell och jag är antisemiter eller går antisemiternas ärenden, när vi i själva verket har gjort och gör allt vi kan för att skilja på vad som är Israelkritik och vad som är antisemitism.

Ja, Öfverberg går faktiskt över alla anständigheter!

Det finns därför all anledning att undra varför SVT Opinion väljer att publicera detta orimliga ”svar”, på en artikel och en manifestation vars syfte var att visa solidaritet, och där Kholod Saghir, Somar Al Naher, Mattias Gardell och jag skriver:

”Vi känner en stark samhörighet och gemenskap med våra medmänniskor som nu utsätts för hatbrott. Oavsett om det är judar, romer, muslimer, flyktingar eller journalister som drabbas av terrordåd, så är en attack på en av oss en attack på oss alla.”

Till skillnad från Ulf Öfverbergs hatbudskap, som försöker så split i den antirasistiska rörelsen och förtala hela Palestinarörelsen, med hjälp av lögner, halvsanningar och insinuationer är framstående judiska ledare i Norge, som till exempel Ervin Kohn, ordförande i judiska församlingen i Oslo, ”mycket positiva” till solidaritetsmanifestationer som den i Oslo, som kan likställas med den svenska motsvarigheten.

”Jag har varit mycket imponerad”, sa också den norska judiska församlingens styrelseledamot, Michael Gritzman, om Oslo-manifestationen och fortsatte: ”Jag hoppas att detta kommer att sprida sig till andra länder.”

Andra positiva röster har kommit från Israel, från till exempel Binjamin Ben Katzman från Jerusalem, som i en Facebook-kommentar skrev om organisationen Palestina Solidaritet som var en av arrangörerna:

”Som israel och jude vill jag säga tack... Kanske kommer vi att vara oense om Israel, men vad ni gör skapar stolthet och enighet bland muslimer och judar.”

När vi fyra tog initiativet till kärleksbombningen av Stora synagogan i Stockholm och skrev vår artikel på SVT Opinion ville vi inte att denna manifestation och artikel skulle vara en plattform för en debatt om Israel och Palestina.

Vi ansåg det däremot vara oerhört viktigt att uttrycka vår solidaritet med den judiska minoriteten i Sverige. Och vi ville göra det klart att det är helt oacceptabelt att judar i Sverige och Europa känner sig otrygga. Svenska medborgare bör inte hållas ansvariga för Israels politik. Punkt.

Däremot skäms vi inte över att under många år ha hjälpt till att organisera och deltagit på olika sätt i manifestationer mot Israels folkrättsvidriga krigsföring och mot de grymheter som ägde rum i Gaza.

Och Mattias Gardell och jag, med flera, har varit med om att ta initiativet till organisationen Ship to Gaza och vi har båda två varit med på båtarna som försökt bryta Israels olagliga blockad.

Öfverberg lider inte under någon blockad, däremot kan man vara bekymrad över den svårartade blockering som yttrar sig i att han varken kan eller vill förstå att det går att hålla två tankar i huvudet samtidigt: att det går att kritisera Israels ockupationspolitik och samtidigt organisera stödmanifestationer för judar i Sverige.

Det är så man lever upp till alla människors fri- och rättigheter, alla människors behov av säkerhet och trygghet och alla människors lika värde.

Det hela är fullt logiskt för alla som kan se hur världen hänger ihop: att det är samarbete och inte splittring och rädsla som bygger broar och varaktig fred, och att en varaktig fred inte bara är bra för palestinierna utan också för Israel, därför har vi också alltid samarbetat nära den israeliska fredsrörelsen och haft israeliska aktivister och journalister med på båtarna.

Av samma skäl bör vi och kan vi också kritisera diktaturerna i Saudiarabien, Egypten och Syrien. Vi kan och bör visa vår solidaritet med de utsatta oavsett vilka de är och var de än lever.

Att Öfverbergs blockering går den israeliska högerregeringens ärenden är nog det mest allvarliga i sammanhanget, när Öfverberg gör sig till talare i alla svenska judars namn, precis som Israel gör sig till talare i alla judars namn.

En mycket farlig sammanblandning som riskerar att få förödande konsekvenser. Vi måste därför göra det klart och tydligt att judar inte är ansvariga för den politik som Israel bedriver – ansvariga för denna folkrättsvidriga politik är den israeliska regeringen och de israeliska medborgare som valt den.

Men att hatpredikanter som Öfverberg stöder denna politiska härdsmälta gör knappast freden mera åtkomlig eller antisemitismen mindre utbredd i Sverige eller i världen.

Det är det djupt tragiska och dessvärre tror vi att det görs med kallt blod. Blockader kan hävas men svårartade självpåkallade blockeringar som Öfverbergs ruckas mer svårligen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.