Bert Karlsson och Sven-Erik Magnusson. Foto: TT
Debattinlägg

”Sven-Eriks sound kan jämföras med ABBA”

Opinion ·

”Sven-Erik var mycket större än folk någonsin har fattat. Hans sound kan jämföras med Abbas”, skriver Bert Karlsson om vännen och kollegan Sven-Erik Magnusson, grundare av dansbandsorkestern Sven-Ingvars.

Om debattören

Bert Karlsson
Entreprenör

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är med stor sorg jag tagit emot beskedet om Sven-Erik Magnussons död. Jag startade skivbolag tack vare Sven-Ingvars orkester. Sven-Erik och jag har känt varandra sedan 1964.

Jag har själv kämpat mot cancer, precis som Sven-Erik.

Sven-Erik var mycket större än folk någonsin har fattat. Han lyckades skapa ett eget sound. Ta till exempel arrangemanget till låten ”Te dans mä Karlstadtösera”. Det var en traditionell låt han tog upp och skapade ett unikt sound.

Det går att jämföra hans sound med ABBA. Ett sound som lever kvar och som ingen kan kopiera. Alla kan sjunga med i ABBA-låtar. Alla kan sjunga med i Sven-Ingvars låtar.

Det är klart att Sven-Eriks röst var viktig också. Han gjorde rock-n-roll av dansbandsmusiken. Styrkan låg i arrangemangen.

Sven-Erik samarbetade med många duktiga låtskrivare.

Rune Wallebom och Tore Skogman är två av dem. Skogman skrev bland andra låten Fröken Fräken från Fryken. Sven-Erik samarbetade också med Ingvar Hellberg, en revykille.

Hade du hört dessa demos, framförda på cittra, hade du aldrig kunnat förstå att det blev sådan hits som det blev. Hellberg spelade cittra och Sven-Erik gjorde om och fick fram Sven-Ingvars-soundet.

Det är oerhört stort han lyckades skapa det här soundet som så har präglat Sven-Ingvars musik.

Varenda människa kan sjunga med i Abba – och i Sven-Ingvars låtar.

Från början hade Sven-Ingvars inga större framgångar. De fick bara ut sina låtar på singlar, aldrig på LP-skivor. Det var först med sin revival på 80-talet och när de hade spelat på Hultsfredsfestivalen som de nådde en storpublik.

Sven-Erik har alltid hållit ihop bandet och delat allt lika med bandet. En av få genuint solidariska musiker.

Vi kommer att minnas en fantastisk artist – och alla dessa hits.

Min personliga favorit med Sven-Ingvars är ”Två mörka ögon och leendet du gav mig”.

Tack Sven-Erik för alla dessa år av musikalisk glädje!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.