Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD
Debattinlägg

”Kritiken ändrar ingenting”

Om debattören

Håcan Andersson
Presskontakt H&M

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I en debattartikel på SVT Opinion har en leverantör till H&M fått kritiik.

I H&M:s uppförandekod, som alla H&M:s leverantörer åtar sig att följa, är det tydligt uttryckt att alla arbetstagare har rätt att organisera sig, ansluta sig till de organisationer de önskar och förhandla kollektivt.

H&M accepterar inte att arbetsgivaren vidtar disciplinära eller diskriminerande åtgärder mot arbetstagare som organiserar sig eller ansluter sig till en organisation för att på ett fredligt sätt tillvarata sina lagstadgade intressen.

H&M äger inga egna fabriker, driver inga fabriker och har därför inga anställda textilarbetare.

H&M är heller inte, som påstås i artikeln, enda köpare på den nämnda fabriken. Ansvaret när det kommer till fackföreningsfrihet måste därför tas av fabriksägare och företagsledning i dialog tillsammans med de anställda.

De i artikeln nämnda fackföreningarna Ozilik och TEKSIF är registrerade fackföreningar och har medlemmar i fabriken. Från fabrikens ledning har tydligt kommunicerats att alla anställda har rätt att ansluta sig till den fackförening de önskar.

H&M har också sett till att det under juni genomfördes utbildningar i fackföreningsfrihet på fabriken kring arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter med fokus på föreningsfrihet.

Utbildningen genomfördes av en oberoende konsult med expertis i fackföreningsfrågor och observerades av representanter från H&M och Fair Labour Association.

Vår personal på plats i Istanbul följer noga utvecklingen och är fortlöpande i kontakt med de båda fackförbunden samt företagsledning för att se till att föreningsfrihet gäller.

Vi har även varit i kontakt med den globala fackföreningen IndustryALL i Genève som det båda fackföreningarna är anslutna till, och vi har också regelbunden kontakt med IndustryALLs representant på plats i Turkiet för att säkerställa att fackföreningsfrihet råder i enlighet med H&M:s uppförandekod.

Debattartikeln från Kurdo Baksi och Murat Kuseyri innehöll inga nyheter för oss, och den förändrar inte heller hur H&M ser på situationen i den aktuella turkiska fabriken.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.