Mjölkkor
Just dessa kor har inget ansvar för vattenbristen på Gotland. De hör inte hemma där. Arkivbild. Foto: TT
Debattinlägg

”Mejeriindustrin är ovan vid kritik”

Miljö ·

”Det kan upplevas som en chock att ta del av de sammanställningar jag redovisar”, skriver Axel Lilliestråle.

Om debattören

Axel Lilliestråle
Skribent och föreläsare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den 4 juli skrev jag en debattartikel, där jag kom fram till att mejeriindustrin på Gotland kräver runt 40 gånger mer vatten jämfört med gotlänningarnas konsumtion av kranvatten.

Detta resultat lyckades jag härleda genom att använda offentlig svensk statistik samt statistik från olika studier. Samtliga källor finns redovisade i min ursprungliga artikel, öppna för granskning.

Den 6:e juli skrev Henrik Jansson en närmast ursinnig motartikel där han med bestämdhet avfärdade min artikel, och passade även på att kritisera SVT för att ha publicerat den.

Henrik Jansson gör dock ingen granskning av mina källor eller av mina resonemang, utan använder istället personangrepp och grova misstolkningar.

Motartikeln är så aggressivt skriven att det är svårt att fästa någon vikt vid den. Jag väljer dock att bemöta vissa delar av motartikeln.

  1. Jag kritiserar inte animalieindustrin eller mejeriindustrin för att jag tycker det är roligt. Jag kritiserar dessa industrier för att det är väsentligt.
  2. Det är inte så att mejeriindustrin får mindre regn att falla på land. Problemet ligger i att mejeriindustrin konsumerar stora delar av det regnvatten som har fallit.
  3. En ko dricker naturligtvis inte 24000 liter vatten per dag. En mjölkko dricker snarare omkring 100 liter per dag. Vattenåtgången för mejeriindustrin ligger främst i att korna äter foder som är mycket vattenkrävande att producera.

Den animaliska livsmedelsindustrin, däribland mejeriindustrin, är nog inte särskilt vana att granskas i dessa sammanhang.

Därför kan det upplevas som en chock att ta del av de sammanställningar jag redovisar. Dock skulle jag vara tacksam om Henrik Jansson intog en mer ödmjuk och saklig hållning i sin kritik.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.