Debattinlägg

”Ge alla äldre ett värdigt liv”

Äldreomsorg ·

”Den framtida attraktionskraften kring jobben inom äldreomsorgen är helt avgörande. Rekryteringsbehoven är stora och bör därför omfattas av en hållbar långsiktig nationell strategi”, skriver Cecilia Widegren (M) och Margareta B Kjellin (M).

Om debattörerna

Cecilia Widegren
Riksdagsledamot, socialpolitisk talesperson (M)
Margareta B Kjellin
Riksdagsledamot i Socialutskottet (M)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sverige är ett av världens bästa länder att åldras i. Det ska fortsatt vara så. Men för multisjuka äldre eller ensamma seniorer är det inte alltid verkligheten. Sverige står inför en rad samhällsutmaningar för äldre, som inte längre går att skjuta på framtiden.

En avgörande utmaning inom äldreomsorgen är den framtida kompetensförsörjningen. Enligt beräkningar från Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer det att behövas ungefär 230 000 nya medarbetare inom vård och omsorg fram till och med år 2023.

I förra veckan hade Nya Moderaterna partistämma för att lägga fast partiets nya framtidsambitioner för äldre. Det är vår absoluta utgångspunkt att dessa frågor måste stå högt på dagordningen och för Moderaterna är varje enskild människa den viktigaste utgångspunkten.

Allt fler blir allt äldre vilket är fantastiskt och redan i dag är över 2 miljoner människor i Sverige över 65 år. Aktiva seniorer och äldre förtjänar god kvalitativ omvårdnad och aktiviteter på ålderns höst.

Därför är den framtida attraktionskraften kring jobben inom äldreomsorgen helt avgörande. Rekryteringsbehoven är stora och bör därför omfattas av en hållbar långsiktig nationell strategi.

En viktig utgångspunkt för moderaternas syn på äldreomsorg och äldrevård är att den ska finansieras gemensamt, rättvist och solidariskt, ges efter behov och vara tillgänglig för alla oavsett vilken betalningsförmåga den enskilde har och var i landet hon eller han bor.

Nya Moderaternas strategi gällande dessa samhällsutmaningar är att vi bland annat föreslagit att man bör utreda hur äldreomsorgen kan utvecklas och bli en mera attraktiv arbetsplats.

Frågan måste lösas långsiktigt. Rekryteringsbehoven är omfattande och att uppnå kontinuitet i bemanningen är en svår utmaning. Några konkreta förslag som moderaterna vill genomföra är följande:

  • Tillsätt en utredning i syfte att se över hur äldreomsorgen kan utvecklas och bli en mer attraktiv arbetsplats.
     
  • Fortsätt den av alliansregeringen påbörjade ledarskapsutbildningen för chefer inom äldreomsorgen.
     
  • Fortsätt att satsa på kompetensutveckling, bättre karriärmöjligheter samt pröva möjligheter till friskvård för medarbetarna inom bl.a. äldreomsorgen.
     
  • Se över om åldersgränsen i lagen om anställningsskydd (LAS) ska höjas.
     
  • Se över existerande omsorgsutbildningar i syfte att stärka bland annat information om och utbildningarnas koppling till modern teknik.

Vi behöver säkra den framtida personalförsörjningen genom att öka attraktionskraften och se till att fler vill arbeta inom äldreomsorg och äldrevård. Alla som arbetar inom äldrevård och äldreomsorg ska ha rätt till en rimlig arbetsmiljö och tydliga karriärmöjligheter.

Det måste alltid löna sig att arbeta, anstränga sig mer och vidareutbilda sig och där måste politiken uppmuntra och stödja en sådan utveckling bland annat genom att göra det ännu mer lönsamt att arbeta.

Det är viktigt att säkra kompetensförsörjning för att uppnå vår strävan att ge ett värdigt liv för alla äldre.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.